Heb je last van een spier? Heb je het idee dat je een spier verrekt hebt? In deze blog gaan we de symptomen uitleggen en wat je ertegen kunt doen, maar eerst gaan we eens kijken naar wat een verrekte spier nu eigenlijk inhoudt.

Een spier kan verrekken wanneer de spier overbelast is geraakt of gescheurd is. Meestal gebeurt dit als gevolg van overmatig gebruik, vermoeidheid of onjuist gebruik van de spier. Een verrekking kan in elke spier voorkomen, maar zijn meest voorkomend in de schouder, hamstring, achter je dijbeen, in je nek en onderrug.

Een spierspanning, of getrokken spier, treedt op wanneer uw spier overbelast of gescheurd is. Dit gebeurt meestal als gevolg van vermoeidheid, overmatig gebruik of onjuist gebruik van een spier. Verrekkingen kunnen in elke spier voorkomen, maar ze komen het meest voor in je onderrug, nek, schouder en hamstring, de spier achter je dijbeen.

Doordat er een spier verrekt is kan het zijn dat bepaalde bewegingen binnen die spiergroep worden beperkt. Bij ernstige verrekkingen zal het nodig zijn om een medische behandeling te ondergaan bij een fysiotherapeut. Heb je een spier verrekt maar is het niet ernstig? Dan heb je geluk en kun je het zelf behandelen met warmte, ijs en ontstekingsremmende medicijnen.

Symptomen van een verrekte spier

Denk je dat je een spier verrekt hebt maar twijfel je? Dit zijn de mogelijke symptomen:

          Spanning in de spier

          Beperkt bewegingsbereik

          Spiertrekkingen

          Pijn/plotselinge pijn

          Zwelling

          Gevoel dat het vastzit

          Zwakte in de spier

          Stijfheid

Bij milde tot matige verrekking zal de spier binnen een paar weken helen, bij ernstigere gevallen kan de genezing echter maanden duren.

Verrekte spier behandelen

Om verrekte spieren te behandelen zijn er vier dingen belangrijk: ijs, rust, compressie en verhoging.

IJs

Breng zo snel mogelijk na het verrekken van de spier ijs aan. Dit zal ervoor zorgen dat het zo min mogelijk opzwelt. Houd gedurende 20 minuten een ice pack op je spier, let wel op dat dit nooit direct op de huid wordt toegediend.

Op de eerste dag is het aangeraden dit ieder uur te herhalen. De dagen die daarop volgen kun je elke vier uur ijs aan brengen.

Rust

Probeer gedurende een paar dagen de spier zo min mogelijk te gebruiken. Overdrijf dit niet, want te veel rust kan er juist weer voor zorgen dat de spier verzwakt en dan duurt het langer voordat de spier hersteld is.

Rust twee dagen uit en begin dan langzaam de verrekte spier te belasten, doe dit rustig aan.

Compressie

Wikkel een elastisch verband om de verrekte spier tot de zwelling afneemt. Wikkel het niet te strak, dat kan namelijk je bloedcirculatie verminderen.

Verhoging

Houdt de verrekte spier boven het niveau van je hart als dat mogelijk is.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *