Strongman, of sterkste man is een sport waarbij er getest wordt wie de sterke man is. Dit wordt vaak gedaan door grote, zware maar natuurlijk vooral sterke mannen. In deze sport worden er onder andere zware gewichten getild, gegooid, gestoten en ga zo maar door.

Strongman is vooral een sport die op kracht gebaseerd is, vandaar dat de meeste deelnemers aan de sport erg groot en zwaar zijn. Het hebben van veel gewicht is een groot voordeel in strongman. Maar het is meer dan alleen kracht, naast kracht is ook explosiviteit en uithoudingsvermogen erg belangrijk.

In het strongman komen ook bekende ‘’gym’’ oefeningen voor zoals de squat, deadlift en overhead press. Naast deze oefeningen wordt er niet zoveel met normale dumbbells en halterstangen getraind. Waar wel mee getraind wordt zijn ‘’odd objects’’ Denk hierbij aan atlas stenen, tractor banden, axles, biervaten, boomstammen, vrachtwagens, sandbags, circus dumbbells en nog veel meer.

Strongman is naast het opbouwen van functionele kracht een echte competitiesport, in Nederland is de grootste strongman competitie De Sterkste Man van Nederland. De huidige titelhouder van De Sterkste Man van Nederland is Alex Moonen. Jarno Hams is hiernaast het Nederlandse strongman icoon, met zeven titels Sterkste Man van Nederland op zijn naam.

Jarno Hams in actie

strongman jarno hams in acite tijdens een deadlift

Jarno Hams: zevenvoudig Sterkste man van Nederland

Strongman in CrossFit

Strongman oefeningen hebben een belangrijke rol in CrossFit, dit is vanwege de functionele kracht dat het oplevert. Met deze oefeningen wordt voor brute kracht getraind die betrekking hebben op dagelijkse lichaamsbewegingen, denk hierbij aan de farmer walk. De strongman oefeningen brengen een leuke manier van trainen met zich mee in CrossFit, het is wat anders dan altijd maar met een standaard barbell.

De strongman oefeningen die vooral in CrossFit worden gedaan zijn de yoke carry, log (clean) & press, tire flips en de farmer walk. Hiernaast zie je ook regelmatig dat er wordt getraind met biervaten, sandbags en atlas stenen.

Hieronder wordt een demonstratie gegeven over het uitvoeren van de tire flip.

Strongman: Tire flip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *