Gastblog door Toine Kloet van CrossFit Vlissingen

SwimFit Vlissingen Collega’s verklaarden me afgelopen dinsdag compleet voor gek toen ik uitlegde waar die zwembadchloorlucht in het kantoor toch vandaan kwam. Zoals Dewi vorige week al aangaf is geen sport zo divers als CrossFit, en om dat imago kracht bij te zetten is bij CrossFit Vlissingen nu een try-out ZwemWod gestart onder leiding van coach Eelco; zelf een oud-wedstrijdzwemmer.

Lifeguard was vroeger mijn ultieme droombaan. De hele dag een beetje bakken op het strand en af en toe een rondje varen op zo’n speedboot was mij op het lijf geschreven. Ik keek alle afleveringen van Baywatch en focuste precies op hoe David Hasselhoff het presteerde om al die mooie vrouwen te redden van de verdrinkingsdood. Ik liet zelfs mijn borsthaar groeien en nam een abonnement op de zonnebank. Stiekem wil ik nu nog steeds lifeguard worden, dus bij het realiseren van mijn toekomstdroom voel ik me met een ZwemWod als een vis in het water…

Het doet een beetje nostalgisch aan; met een klasje in het zwembad, net als vroeger tijdens de schoolzwem. Ik ben al in geen tijden meer in een zwembad geweest; de laatste keer dat ik in het Vrijburgbad was, probeerde ik van mijn kater af te komen door wat halfbakken baantjes te trekken. Dat is nu wel anders: ik vermoedde wel dat het zwaar zou worden, maar dat dit ene uur ongeveer gelijk zou komen te staan aan alle inspanningen die ik in 2 jaar schoolzwem heb moeten verduren, had niemand zien aankomen.

CrossFit coach Eelco is in het zwembad helemaal in zijn element. Hij transformeert bij het zien van de wedstrijdbanen in zijn alter ego ‘Badmeester Eelco’. Deze Badmeester Eelco is streng. Badmeesters moeten streng zijn, zij hebben immers een missie: Zorgen dat jij kunt zwemmen. Zonder badmeesters had de wereld opgehouden aan het strand. Badmeester Eelco is hier vanochtend om te zorgen dat zijn CrossFitters nog beter worden in het zwemmen, zodat de toch-al-door-water-omringde Zeeuwen op landelijke CrossFitkampioenschappen een streepje voor hebben op dit onderdeel. Als Badmeester Eelco naar zijn fluitje grijpt, wordt het muisstil in het zwembad. Alle zwemmers staan direct in de startblokken, bang voor de vreselijke lijfstraffen die Badmeester Eelco stelt op ongehoorzaamheid.

Het is 07:00 in de ochtend. De meesten van ons draaien zich nog een keer om in hun bed, in plaats van in hun zwembadbaan. Wie aan CrossFit doet, gaat echter voor de volle 100%. Na een warming up krijgen we zwemtips om onze borstcrawl te verbeteren. Badmeester Eelco noteert onze tijden op de 25 meter borstcrawl, en benadrukt het belang van stroomlijnen tijdens het zwemmen. In verschillende oefeningen verbeteren we onze zwemtechniek, en leggen we vele meters borstcrawlend af. Dit viel mij persoonlijk al best tegen, dus de verbazing was des te groter dat er in de laatste 10 minuten van het uur nog een Wod werd gedaan in plaats van een paar salto’s van de duikplank. Helaas was het onderdeel Kettle Bell opduiken geschrapt, maar wie had er gedacht dat je dips op de verhoogde rand vanuit het water kan doen?

crossfit swim

Ik hoop dat de ZwemWod een standaard onderdeel wordt in ons CrossFitprogramma. Behalve het feit dat zwemmen een compleet andere fysieke aanpak vergt, is het namelijk een ontzettend relaxe manier om je dag mee te beginnen. Het enige nadeel is dat je er nat van wordt, daar moet nog iets op gevonden worden…

 

Meer weten over gastbloggen? Lees hier meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *