Elke sporter weet dat slaap erg belangrijk is. We belasten het lichaam veel meer dan de gemiddelde mens en het lichaam moet hiervan kunnen herstellen. Naast voeding is slaap een belangrijke factor bij het herstellen. Een gebrek aan slaap is een vaak voorkomend probleem bij mensen dat erg onderschat wordt.

baby aan het slapen

Ontwikkel een routine

Als het om trainen gaat wordt er vaak gezegd: Routine is the enemy. Oftewel, train altijd gevarieerd. Bij slaap is dit echter niet zo. Dit betekent niet dat je vanaf nu elke dag van je leven op de zelfde tijd naar bed moet gaan. Maar als je slaapproblemen hebt kan het enorm helpen om jezelf een slaaproutine aan te leren. Doe bijvoorbeeld ook een deur open waardoor je zonlicht naar binnen krijgt, zodat je op een natuurlijke manier wakker wordt.

Ga niet met honger naar bed

Honger zorgt voor stress, je lichaam zal meer cortisol (hormoon) produceren waardoor je wakker zult worden. De cortisol hormonen zijn belangrijk als het gaat om je slaap-waak ritme. Je maakt het erg moeilijk voor jezelf als je niet gaat eten in de avond. Eet vooral goede koolhydraten in de avond. Dit zal je slaap goed doen!

Lichten uit

Zorg ervoor dat het compleet donker is in je kamer. Je kan je al snel ergeren aan kleine lampjes van bijvoorbeeld een dvd-speler of tv. Zorg ervoor dat deze lampjes uit staan zodat het helemaal donker is. Het lichaam zal hierdoor natuurlijke melatonine produceren (hormoon), dat van invloed is op je slaap-waak ritme.

Blootstelling aan natuurlijk licht en donker kan je helpen een natuurlijke slaapcyclus op te bouwen. Probeer gedurende de dag wat meer zonlicht te krijgen en ga s’avonds laat wat minder achter je computer te zitten.

Voordat je gaat slapenstressen voor het slapen gaan

Doe je standaard dingen, was jezelf, poets je tanden. Geen afleidingen, geen elektronische apparaten. Probeer niet druk en gestrest te zijn voordat je gaat slapen. Lees bijvoorbeeld rustig een boek, ga mediteren, rek je spieren even op (dit is natuurlijk voor sporters ideaal).

Een goed bed en matras

Niet goed kunnen slapen? Kijk eens naar een nieuw bed of matras! Dit kan namelijk ook een rol spelen.

Ik kan nog steeds niet slapen…

Als al deze tips je niet geholpen hebben en je nog steeds niet kan slapen is het misschien beter om eens een afspraak te maken met de dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *