Het is bijna onmogelijk om niet actief te zijn door de fitness, krachttraining en CrossFit ‘boom’ van de afgelopen jaren. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor 2017! Welke is jouw favoriet?

1

#1 Draadloze technologie

Draadloze technologie zoals activiteiten trackers, heart rate monitors en smart watches worden in 2017 steeds meer gebruikt. Doordat zij vaak uitgerust zijn met een hartslagmeter, GPS- tracker en calorieën meter is dit dé trend van 2017, ideaal voor het tracken van jouw krachttraining en cardio activiteiten. Bekende merken van fitness en activiteiten trackers zijn Polar, Garmin en TomTom. Door middel van een combinatie van hardware en software kan je tot in detail jouw trainingen ‘tracken’. Maak jij al gebruik van een tracker?

#2 Body weight training

Body weight training, ook wel lichaamsgewicht oefeningen, is niks nieuws zal je denken. Lichaamsgewicht training wordt al jaren gebruikt als vorm van krachttraining. En waarom is het voor 2017 de nummer 2 in de lijst? We hebben het druk, jezelf naar de sportschool slepen is en blijft een hele opgave. Kun jij iedere week minimaal 3x naar de sportschool? Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Naast dat je het vrijwel overal kan doen zijn lichaamsgewicht oefeningen efficiënt en een goedkope manier om jouw doelstellingen te behalen. Met weinig materiaal kun je al snel een goede training neerzetten. Bekende oefeningen waarvoor je weinig equipment nodig hebt zijn o.a. de chin-up en pull-up, vaak is de optrekstang eenvoudig te monteren in een muur en je kan aan de slag!

2

#3 HIIT

HIIT (High Intensity Interval Training) is zoals de naam al zegt, is een korte periode van hoge intensiteit gevolgd door een korte periode van rust of herstel. De meeste trainingen duren niet langer dan 30 minuten. Deze vorm van training is erg populair geworden omdat het je stofwisseling een boost geeft, het versterkt je hartspier en je verbrandt meer vet in minder tijd. Een vorm van HIIT en krachttraining is CrossFit, waar Crossfit zich meer concentreert op verschillende uiteenlopende oefeningen met o.a. een halterstang en gewichten, richt HIIT zich meer op de cardiovasculaire oefeningen zoals hardlopen, fietsen en roeien.

#4 Gecertificeerde en ervaren Fitness Professionals

Door de toenemende maatschappelijke druk is Nederland massaal aan het fitnessen geslagen – van bodybalance en spinning tot CrossFit. De vraag naar sportbegeleiding, bewegings- en voedingsadvies zal toenemen, mede doordat de burger meer moet betalen voor de zorg en daarom gezonder wil gaan leven. Door het vele aanbod van personal trainers is de consument kritischer geworden. Zo moet de personal trainer niet alleen gecertificeerd zijn maar ook ervaren. Naast deze twee kritische punten is het belangrijk dat de personal trainer je doelen en motivatie om te sporten begrijpt en er een ‘klik’ is. Heb jij al ervaringen met een personal trainer?

#5 Krachttraining

Het blijft populair, krachttraining. Vooral jongeren zijn massaal aan het trainen met gewichten. Krachttraining heeft veel voordelen zoals het verbeteren van je spierkracht, spieruithoudingsvermogen, sterkere botten en sterkere pezen en ligamenten. Genoeg redenen om de sportschool in te duiken! Krachttraining is voor iedereen die zijn gezondheid wilt verbeteren, man of vrouw, jong of oud. Patiënten met (stabiele) chronische ziektes waarvan het doel is om de spierkracht te verbeteren hebben ook baat bij krachttraining. Steeds meer gezondheid en fitness professionals betrekken een vorm van krachttraining in het schema van de cliënt. Zo is uit het Amerika overgewaaide Crossfit zeer populair geworden in Nederland, een Crossfit station mag dan ook niet ontbreken in de hedendaagse sportscholen. Crossfit is een combinatie van uithoudingsvermogen en krachttraining. Kettlebells workouts en bodyweight oefeningen zijn de standaard geworden voor een goede Crossfit workout!

3

#6 Groepslessen

Groepslessen zijn bedoeld voor iedereen, van verschillende fitness levels. Vaak vinden mensen het saai om alleen te trainen en groepslessen bieden daarvoor een uitkomst. Zo werken groepslessen motiverend en het deel uitmaken van een groep kan stimulerend werken. Tegenwoordig zijn er vele soorten groepslessen, de populairste zijn: spinning (fietsen), bodypump (krachttraining voor alle spiergroepen), yoga en pilates (core-stability).

4

#7 Yoga

Yoga heeft een wat duf imago maar wordt steeds populairder doordat er steeds meer vormen van Yoga komen, zo is het een aantrekkelijkere manier geworden om te sporten. Zo is er yogalates (combinatie van pilates en yoga), power yoga, (krachtige en dynamische vorm van yoga) doga, aerial yoga (traditionele yoga gecombineerd met de mogelijkheden en technieken uit de luchtacrobatiek). Yoga is niet alleen voor oma’s en opa’s, het is geschikt voor iedere leeftijd.

#8 Oefeningen en gewichtsverlies

De combinatie van (kracht)oefeningen en gewichtsverlies kan zorgen voor een calorie restrictie met een verstandig trainingsprogramma. De combinatie van oefeningen en dieet zijn essentieel voor gewichtsverlies. Hier blijkt ook weer ‘nutrition is key’. Het eten van het juiste aantal calorieën, goede macro verhoudingen en voldoende beweging zorgt ervoor dat jij je doelen behaalt. In combinatie met trend #1 blijf jij ‘on track’ met je oefeningen en voeding. Een veelal gebruikte app om je voeding en training te tracken is ‘MyFitnesspall’.

#9 Fitnessprogramma’s voor ouderen.

Doordat de vergijzing toeneemt in Nederland stijgt ook de vraag naar fitnessprogramma’s voor oudere. Gezondheid en Fitness professionals zouden het voordeel moeten halen uit deze groeiende markt door het geven van leeftijd gepaste en veilige programma’s voor deze doelgroep. Ook kan krachttraining hierbij helpen, het is voor oudere van belang dat de spierkracht op pijl blijft of zelfs verbeterd. Deze babyboom generatie loopt nu tegen het pensioen aan en hebben vaak meer te besteden dan de jongere generatie.

#10 Outdoor activiteiten

Het is toch heerlijk om buiten te kunnen sporten in de natuur? Outdoor sporten zit in een groei! Steeds meer mensen ontdekken het plezier en de uitdaging van bijvoorbeeld wandelen, fietsen en kanoën in de vrije natuur. Outdoor-fitness zit ook in een groei, zo komen er steeds meer speciaal ingerichte en vrij toegankelijke fitness zones met allerlei toestellen. We zien een verschuiving van steeds weer die saaie binnenruimte naar de frisse buitenlucht.

Ben jij al voorbereid voor de nieuwe trends met de juiste fitness equipment?

Laat ons weten wat jij graag zou willen aanschaffen om van 2017 een top (sport)jaar te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *