Nieuwjaar is traditioneel het moment voor goede voornemens, en ook dit jaar kun je je weer gaan voornemen om te gaan sporten. Dat is echter een voornemen dat op elk moment goed is om te maken, als je er tenminste uitvoering aan gaat geven. Een redelijk laagdrempelige sport die, naast een goed paar hardloopschoenen van Nike en wat passende sportkleding, geen geld hoeft kosten, is hardlopen. Dat kun je gewoon in je eigen omgeving doen zonder dat je er een abonnement ergens voor nodig hebt. Maar hoe kom je tot het punt dat je lekker lang achter elkaar kunt blijven hardlopen, zodat het ook een aangename ervaring wordt? We bespreken twee verschillende manieren om op te bouwen met hardlopen.

Volgens een trainingsschema

De meest verantwoorde en aangeraden manier om op te bouwen met hardlopen, is door te werken met een trainingsschema. In dit schema bestaat een training uit momenten dat je hardloopt en rustpauzes waarin je gewoon loopt. Zo’n schema kun onthouden en uitvoeren, maar je kunt ook via een sportapp de training begeleid door audio-instructies volgen. Dat is vaak gratis en is de makkelijkste manier om het schema te volgen. Per training verandert het schema, om zo je conditie op te bouwen. Uiteindelijk kun je steeds langere stukken achter elkaar blijven hardlopen. Het voordeel van deze methode is dat het een onderbouwde manier is om gecontroleerd conditie op te bouwen. Het nadeel is dat het saai en vervelend kan zijn en naar je smaak te lang kan duren voordat gewoon lekker lang kunt gaan hardlopen. Ook kan de eerste stap soms al te inspannend zijn, wat demotiverend kan werken.

Zelf opbouwen met een vast circuit

Geen zin in het volgen van zo’n trainingsschema? Dan kun je ook best op eigen houtje gaan trainen met hardlopen. Kies een circuitje dat je gaat lopen. Maak dit niet te kort; je kunt het in eerste instantie namelijk ook deels wandelend afmaken als het moet. Probeer bij de eerste aanzet zo ver mogelijk hardlopend te komen. Onthoud waar je moest stoppen en loop rustig door tot je weer kunt gaan hardlopen. Maak je circuit af en probeer zoveel als je kunt hardlopend te doen. De volgende keer probeer je (na minstens een dag rustpauze) verder te komen bij de eerste aanzet dan de vorige keer. Dit blijf je doen tot je merkt dat je lang achtereen kunt blijven hardlopen. Deze methode is een stuk vrijblijvender, alleen zitten er geen theoretische overwegingen over het opbouwen van conditie achter. Toch zul je zien dat het wel kan werken, als je tenminste blijft doorzetten en jezelf pusht om het telkens weer een stukje beter te doen.

Welke methode je kiest, is aan jouzelf. In het eerste geval heb je oordopjes en een smartwatch of telefoon met hardloophouder nodig, tenminste als je van audio-instructies gebruik wilt maken. In het tweede geval ben je aan je eigen doorzettingsvermogen overgeleverd, maar ben je wel vrijer. In beide gevallen gaat het zo zijn dat het de eerste keren waarschijnlijk moeizaam gaat zijn. Daar moet je doorheen werken, zodat je op het punt kunt komen dat je inderdaad lekker lang en met plezier kunt gaan hardlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *