Creatine is een handig supplement dat gebruikt kan worden tijdens het sporten om een optimale prestatie te leveren. Het lichaam gebruikt creatine bij de eerste 6 tot 8 seconden van de inspanning (voor de snelle kortwerkende energie), waarna het lichaam overgaat op de verbranding van vet en koolhydraten, de langzamere langwerkende energie. Creatine is een stof die opgeslagen zit in onze spieren.

Lichaamseigen stof
Creatine is een lichaamseigen stof en suppleren kan in principe geen kwaad. Het lichaam kan echter wel reageren op het gebruik van deze stof. Het advies is dan ook om op een verantwoorde manier de creatine op te bouwen. Dit betekent dat je start met een oplaadfase en vervolgens verder gaat met een onderhoudsfase. De oplaadfase houdt in dat per kg lichaamsgewicht er 3 gram creatine wordt ingenomen. Dit komt bij een volwassen persoon meestal neer op 20 tot 25 gram per dag. Dat is vrij veel om in één keer in te nemen, daarom wordt dit veelal verspreid over 4 keer per dag. Deze fase duurt 4 tot 7 dagen. Na de oplaadfase wordt er verder gegaan met de onderhoudsfase, hierbij moet er per kilo lichaamsgewicht 0,03 gram van de stof worden ingenomen. Dit komt neer op zo’n 2 tot 3 gram per dag, wat gemakkelijk in één keer in te nemen is.  Deze fase duurt zo’n 2 tot 3 weken. Een andere methode om creatine te gebruiken is door te starten met de onderhoudsfase en dit voor langere tijd, meestal voor diverse maanden, vol te houden. Belangrijk is dat je de tijd dat je creatine inneemt dezelfde tijd ook inlast als rustpauze: 3 maanden inname = 3 maanden rust.

Lichaam neemt aanmaak creatine over
Er werd lang gedacht dat wanneer men creatine voor langere tijd gebruikt, het lichaam zelf zou stoppen met de aanmaak van creatine. Gelukkig hebben studies bewezen dat dit niet het geval is. Het lichaam blijft van zichzelf creatine aanmaken, of er nu wel of geen supplementen worden gebruikt.Daarnaast kunnen er door het gebruik van de stof bijwerkingen optreden zoals misselijkheid, buikpijn, buikkrampen en diarree. Het is daarom niet verstandig om vlak voor een belangrijke wedstrijd te gaan starten met het gebruik van creatine. Omdat je dan niet exact weet hoe het lichaam op de stof reageert. Bij verstandig en wijs gebruik kan creatine geen kwaad voor het lichaam en is het een mooi hulpmiddel om een optimale prestatie te leveren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *