Een belangrijk onderdeel voor veel krachtsporters is het meten van de vetpercentage, ook wel bodyfat genoemd. Het is het percentage van je lichaamsgewicht dat uit vet bestaat. Hoe lager je vetpercentage hoe beter je spieren zichtbaar worden. Toch zal je om massa te kweken (bulken) veel moeten eten waardoor je vetpercentage omhoog gaat. Het is de kunst daarna je vetpercentage te verlagen zonder verlies van spieren en massa.

Je vetpercentage verlagen doe je door je energiebehoefte te berekenen. Je berekent hoeveel calorieën je nodig hebt per dag en gaat hier +- 500 calorieën onder zitten. Met de juiste training en de juiste voeding kun je zo je vetpercentage verlagen met zo veel mogelijk spierbehoud. Dit heet cutten.

Het is belangrijk om je vetpercentage regelmatig te (laten) meten. Je wilt natuurlijk weten of je op de goede weg bent. Je vetpercentage meten kan op verschillende manieren. Er zijn digitale vetpercentage meters. Helaas blijken deze vaak verre van precies en geven ze vaak zeer verschillende percentages weer.

Het beste kun je dan ook je vetpercentage laten meten door een fitness instructeur of een gewichtsconsulent. Zij kunnen met een huidplooimeter exact je bodyfat meten. Dit kun je natuurlijk ook door iemand met ervaring laten doen mits deze de juiste apparatuur gebruikt. De ‘Defender Bodyfat Caliper’ van Body&Fitshop is hiervoor een zeer goede en betaalbare vetmeter. Deze worden geleverd met meetschijf en alle benodigde informatie. Uiteraard zijn er meerdere manieren om je vetpercentage te meten. Zo is er ook de 4punts-digitale meter maar ook deze digitale meter kan je niet de juiste percentages geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *