Ons lichaam is opgebouwd uit tal van stoffen waarbij proteïnen een belangrijke rol vervullen. Het behoeft dus weinig betoog dat er wel voldoende aanwezig moet zijn om het lichaam gezond te houden. Proteїne zorgt namelijk voor de opbouw van spieren en zal iemand die een tekort heeft lichamelijk snel gebreken beginnen te vertonen. Ook personen die zich lichamelijk zwaar moeten inspannen zullen op den duur in hun voedinspatroon wel de nodige ruimte moeten laten voor voldoende proteїnen.

Niet alleen uit dierlijke producten valt alles te halen

Lang heerste er het idee dat proteïnen alleen maar te halen waren uit de consumptie van dierlijke producten (vlees en vis), maar zijn er ook tal van plantaardige proteïnen te halen uit bijvoorbeeld graanproducten of noten. Een gebalanceerd dieet bevat een combinatie uit beide soort proteïnen en zal het lichaam zo zeker de 9 ontbrekende aminozuren die het niet zelf kan produceren uit zo een voeding halen. De aminozuren waaruit de proteïnen zijn opgebouwd zorgen er ook voor dat de bloeddruk verlaagd wordt. Een maaltijd welke bestaat uit eiwitten (de andere naam voor proteïnen) zal ook snel verteerd zijn en wordt er maar heel weinig omgezet in vet. De eiwitten worden namelijk gelijk in warmte omgezet (verbrand) integenstelling tot koolhydraten of vetten. Daarom wordt een proteïnerijk dieet ook aanbevolen in situaties waar het lichaam gelijk over energie moet beschikken zoals zware lichaamsarbeid verrichten of werken in lage temperaturen.

Hoe belangrijk is proteїne voor u?

Het is een veelgestelde vraag welke je steeds vaker ziet, hoe belangrijk is proteïne voor u? Na zware lichamelijke arbeid ontstaan er tal van kleine scheurtjes in de belaste spieren en zal de schade hersteld moeten worden. Daar komen de proteïnen dan ook goed van te pas en met name die welke langzaam door het lichaam worden opgenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan melkeiwitten (vindt je in weiproducten) en zal tijdens het herstel ook gelijk de spiermassa opgebouwd worden. De inname van eiwitten is dus essentieel voor niet alleen de opbouw van het lichaam, maar dus ook het herstel. Zorg dus voor een gebalanceerd dieet waarin dus de nadruk gelegd zal worden op koolhydraten én eiwitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *