De vraag wat de beste cardio oefening is vaak gesteld. Het antwoord is eigenlijk niet zo moeilijk. Het is afhankelijk van je doelen. Eigenlijk werken alle cardio trainingen, zolang je ze maar volhoudt en het onderstaande in acht neemt.

Met cardio probeer je je hartslag op zo’n snelheid te krijgen dat je in de vetverbrandingszone komt. Toch zijn niet alle apparaten even geschikt voor het verbranden van vet, veel apparaten zijn gefocust op een spiergroep waardoor je die spieren te veel aanspreekt na een krachttraining. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk kracht bij komt kijken. Dit is ter bescherming van je spiermassa.

Niet alle cardio apparaten zijn dus geschikt voor iedereen. Ben je een krachttrainer die zijn spiermassa wil behouden maar wel vet wil verliezen, dan train je anders dan iemand die alleen maar wil afvallen.

Wat is dan de beste manier om vet te verbranden?

De loopband is een geschikte manier om vet te verbranden. Ga lopen op een tempo zodat je hartslag op 60% tot 70% van het maximale zit. Je verbrand dan vet en vraagt niet te veel van je beenspieren. Dit is bij roeien of fietsen al snel het geval.

Ga dus eens op een loopband staan en wandel(!) tussen de 4 a 6 kilometer per uur. Dit zal je hartslag niet sneller doen gaan. Maar doe dit eens op een helling van ongeveer 8% tot 10% of hoger en je ziet dat je zonder hard te lopen toch een stijging van je hartslag ziet. Dit heet Low intensity cardio training en bestaat al jaren lang. Voor krachtsporters is dit de manier om vet te verbranden en spiermassa te behouden. Daarbij is het ook geen aanslag op enkels of knieën zoals dat vaak wel met normaal hardlopen het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *