Weightlifting shoes, gewichthefschoenen of squat schoenen zijn schoenen die speciaal gemaakt zijn voor olympische gewichtheffers en powerlifter. Omdat deze schoenen een verhoogde hak hebben ontstaat er meer beweging in de enkel, waardoor je gemakkelijker in een diepe squat kunt komen.

De vraag wordt vaak gesteld, moet ik nou gewichthefschoenen halen of niet? Wat heb ik eraan en is het voor iedereen? Ik zal deze vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

Waarom wel gebruik maken van weightlifting schoenen?

Hieronder worden drie redenen uitgelegd waarom het handig is om gebruik te maken van gewichthefschoenen.

Veel beginners hebben last van mobiliteitsproblemen en kunnen bijvoorbeeld geen goede squat uitvoeren vanwege een gebrek aan enkel range of motion. Hiervoor is de squat schoen een ideaal middel om dit probleem direct op te lossen, want met een gewichthefschoen zul je namelijk direct dit enkelprobleem oplossen. Wel moet je natuurlijk begrijpen dat als je een functioneel fysiek wilt krijgen je ook gewoon zonder speciale weightlifting shoes moet kunnen squaten. Wordt er dus niet afhankelijk van en blijf vooral, ook als je de squat schoenen hebt, aan je mobiliteit werken.

Als je aan olympisch gewichtheffen doet, wat een groot onderdeel van CrossFit is dan zijn deze schoenen eigenlijk wel een ”must”. Als jij onder de stang moet duiken in een snatchof het gewicht op moet vangen in een front squat positie (zie rechts: Kendrick Farris) dan is dit het effectiefst om dit in een zo diep mogelijke squat positie te doen, zodat je het meeste gewicht kan tillen.

Ben jij een crossfitter die het voor zijn plezier doet en vooral doet om fit te worden dan is het misschien niet nodig, maar als jij een fanatieke crossfitter bent die van plan is om serieus te trainen in olympisch gewichtheffen dan is het zeker wel aan te raden om gebruik te maken van weightlifting shoes.

Als jij meer uit je squat trainingen wilt halen dan zijn gewichthefschoenen zeker een goede toevoeging. Het maakt het je makkelijker om dieper te squaten, waardoor je meer spieren kunt stimuleren en dus meer vooruitgang zal boeken.squat schoenen kopen

Waarom niet?

Squat schoenen zijn niet voor iedereen geschikt, aan te raden of per direct nodig. Lees hier onder waarom niet:

Misschien ben jij al super mobiel en flexibel dat je zonder moeite in een diepe squat kunt komen. Als je al volledige enkel flexie hebt zullen de squat schoenen dus niet een hele goede toevoeging zijn.

Als je puur voor powerliften traint, en dus niet voor een volledige diepe squat gaat heb jij ze misschien niet nodig. Powerlifters moeten in een competitie met hun heupen net onder de knieën komen voor een goedgekeurde squat. Als jij geen interesse hebt in diep squaten als powerlifter omdat je dit in de trainingen ook niet doet zul je niet veel baat hebben bij weightlifting shoes.*

*Echter zie je veel powerlifters wel gebruik maken van squat schoenen omdat ze vaak wel de gehele range of motion van een squat willen trainen, ze maken dus vaak in hun trainingen wel gebruik van een diepe squat terwijl ze dit in een competitie niet nodig hebben.

Weightlifting shoes kopen

Er zijn verschillende merken die gewichthefschoenen verkopen. In de CrossFit wereld worden de Reeboks veel gebruikt maar dit is niet het enige merk die gewichthefschoenen heeft. Naast Reebok zijn er ook andere merken die gewichthefschoenen aanbieden zoals Adidas, Nike en Inov8.

Meer willen weten of bestellen? Klik hier voor de heren variant en klik hier voor de dames variant of klik op de schoen.

 

Meer willen weten of deze schoen bestellen bij Adidas? Klik dan hier of op de schoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *