In het voorjaar, de zomer en de herfst is het heerlijk vertoeven in de Noordzee. Of je nu gaat golfsurfen, windsurfen, kitesurfen of met je zeilboot het water op gaat: je moet je goed beschermen tegen de zon. 

Je verbrand sneller op het water dan op het land. Niet alleen directe zonnestralen raken je tere gezichtshuid, maar het water reflecteert de UV-stralen ook nog eens. Ook als het bewolkt is kun je flink verbranden. Met deze tips bescherm je jouw huid tegen de zon tijdens het watersporten.

Waterproof zonnebrand

‘Kies voor waterproof zonnebrand of een sunblock en smeer voldoende’, raadt beautyexpert en redacteur Gijsje Boogert van Allabouther aan. ‘Zonnebrand is namelijk maar voor beperkte tijd waterproof. Deze tijd staat op de verpakking aangegeven. Smeer je ongeveer een halfuurtje voordat je het water opgaat in, zodat de zonnebrand niet direct van je huid afspoelt maar zich goed heeft kunnen hechten.’

Een sunblock laat een plakkerige laag achter op je huid waar de zon op afketst. Als je dit gebruikt, voorkom je dus dat je huid in contact komt met de schadelijke stralen van de zon. Meestal gebruiken mensen dit niet op hun hele gezicht maar op de kwetsbaarste delen, zoals de neus en wangen. 

Op de juiste manier smeren

Veel mensen smeren zich te dun in of herhalen het insmeren niet of weinig. Hierdoor verbranden ze alsnog, ook met factor 50. Het is de bedoeling dat de zonnebrand een dun wittig laagje achterlaat op je huid. Op dit moment geniet je van de zonbescherming die op de verpakking staat aangegeven. 

Herhaal het insmeren regelmatig. De SPF factor staat voor het percentage schadelijke UV-B straling dat wordt gefiltert. Met SPF15 filter je ongeveer 93% van de straling. Bij SPF50 loopt dit op tot maar liefst 98%. 

Bescherm je lippen

De lippen worden vaak vergeten, terwijl deze juist zo kwetsbaar zijn voor zonnestraling. De tere huid verbrandt snel door de zon en kunnen hierdoor pijnlijk en droog worden. Ook kunnen je lippen op een gegeven moment gaan vervellen als je deze erg hebt verbrand. Net als bij zonnebrand is er speciale zonbescherming voor lippen verkrijgbaar met verschillende beschermingsfactoren. Tijdens het watersporten kies je het liefst voor een zo hoog mogelijke beschermingsfactor. 

Draag beschermende kleding

In Nederland heb je het hele jaar door een wetsuit nodig. Bij hoge uitzondering kun je in de zomer surfen in een shorty of een enkele dag in badkleding. Dit wetsuit biedt automatisch de nodige bescherming tegen de zon. Hou er wel rekening mee dat je jouw handen, voeten, nek, gezicht en oren goed insmeert. Vooral bij de uiteindes van je wetsuit kun je flink verbranden doordat de zonnebrand er sneller af schuurt. 

Op warmere bestemmingen of tijdens het zeilen of een boottocht valt het aan te raden om een lycra te dragen als bescherming tegen de zon. Ook kan een UV-werende pet je beschermen tegen verbranding en een zonnesteek. Kun je nog niet surfen? Met deze schouder oefeningen werk je alvast op het droge aan je kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *