Gezonder worden is een veelgehoord goed voornemen. Bij het begin van een nieuw jaar willen veel mensen zich een gezondere levensstijl aanmeten. Bewuster omgaan met je lichaam is soms moeilijker dan gedacht en daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Levensstijl aanpassen

Fitter worden of afvallen gebeurt niet met een dag. Een levensstijl veranderen of in sommige gevallen drastisch omgooien kost tijd. Gun jezelf die tijd ook en realiseer je dat een terugval ook erbij hoort. Als je eenmaal gewend bent om op een bepaalde manier te leven, kost het kracht, energie en tijd om voor een omslag te zorgen. Houd je daarbij vast aan het idee dat het voor iedereen mogelijk is, maar het per persoon verschilt hoe lang dat proces duurt. Waar dat bij de één binnen een paar maanden is, geldt voor een ander een termijn een aantal jaar.

Algemene tips

Een gezondere levensstijl is niet voor iedereen op dezelfde manier in te vullen. Ga dus vooral op ontdekkingsreis en laat je niet té veel beïnvloeden door anderen. Daarover gesproken; het is wel aan te raden om je plannen met iemand anders te delen. Diegene heeft wellicht hetzelfde doel, maar kan ook als een goede motivator dienen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Breng eerst in kaart wat specifiek voor jou een gezonder leefstijl inhoudt, zonder dat het perse als ‘haalbaar’ aanvoelt. Later kun je het doel opknippen in kleinere tussendoelen. Enkele algemene tips die je vrij eenvoudig kunt doorvoeren; per dag minimaal 2 liter water drinken, 8 uur slapen, voldoende groente eten en dagelijks minimaal 6.000 stappen zetten. Probeer alcohol en roken zo veel mogelijk te vermijden.

Let op je voeding

Als je het bovenstaande een aantal weken of maanden achter elkaar goed kunt volhouden, is het tijd om de volgende stap te zetten; namelijk beter met voeding bezig zijn en er bewuster mee omgaan. Varieer in de maaltijden die je eet en gebruik iedere dag verse groenten. Een effectieve én leuke methode is mealpreppen. Daarbij breng je minder tijd in de keuken door, eet je gezonder en bespaar je geld. Het idee is dat je in een paar uur tijd veel maaltijden maakt en vervolgens invriest in de vrieskast of koud zet in de koelkast. Je voorkomt dat je dagelijks moet nadenken over wat je ’s avonds eet. Heb je een sportmaatje gevonden of wil je partner ook fitter worden? Laat dan schorten bedrukken met jullie namen en trek die aan tijdens het koken.

Sport en beweeg

Behalve gezond eten is sporten ook een goede manier om fitter door het leven te gaan. Afvallen doe je vooral door gezonder te eten, terwijl je écht fitter wordt in de sportschool. Ga voor een sport die je leuk vindt (dat maakt dat je het langer kunt volhouden). Je krijgt er meer energie van, voelt je fitter en zit beter in je vel. Wil je ook tijdens het sporten beter gemotiveerd worden? Zorg dan dat jullie goede sportkleding en -schoenen dragen en laat bijvoorbeeld handdoeken bedrukken met een boodschap die jullie aanmoedigt. Als jullie het lastig hebben, dan zorgt de tekst op de handdoek voor een extra motivatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *