Beeld: Christopher Campbell via Unsplash

Je hebt de smaak van je work-out regime helemaal te pakken, zorgt voor voldoende rust en eet zover jij het weet gezond. Toch val je niet zoveel af als je zou willen en daarnaast heb je last van je huid, van klachten als vroege rimpels, acne, irritatie en rode vlekjes. Wist je dat je huid het laat zien als er een disbalans in het lichaam is? Met de juiste voeding heb je hier zelf weer invloed op. 

Onzuiverheden en acne

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen acne en voeding. De huid is echter net zo uniek als mensen zelf, waardoor mensen wisselend reageren op voedsel. Wat voor de een werkt, hoeft niet perse voor de ander te werken. Wat wel verstandig is, is om eens te kijken welke voedingssoorten invloed hebben op jouw huid.

Probeer voedingssoorten met een hoge GI (glycemische index) te vermijden, zoals witbrood, witte rijst, witte suiker, aardappelen en zoetigheden. Vervang deze door linzen, volkoren producten, bonen en peulvruchten en experimenteer met vezelrijke voeding zoals havermout en linzen. Deze kunnen bijdragen aan een verbeterde insulineregeling in je lichaam. 

Ook valt het aan te raden om voorzichtig te zijn met zuivel. Koemelk staat erom bekend om onzuiverheden aan te wakkeren. Probeer eens een weekje de (karne)melk, yoghurt, kaas, vla, room, kwark en boter achterwege te houden. Als sporter eet je dit waarschijnlijk regelmatig vanwege de eiwitten, maar dit kan juist acne veroorzaken. Kies dus liever voor andere eiwitrijke producten

Vroegtijdige rimpels

Rimpels worden veroorzaakt door verschillende zaken. Als je vroegtijdige rimpels opmerkt, is het waarschijnlijk dat je te weinig antioxidanten binnenkrijgt zoals vitamine A, C en E. Vooral als je rookt is de kans groot dat je een vitamine E tekort hebt. Dit komt onder andere voor in noten, zaden, groenten, fruit, brood en zonnebloemolie. Niet alleen van binnenuit kun je jouw huid helpen met de juiste voeding, maar ook met de juiste huidverzorging.

Femke Oosterman van AllAboutHer zegt dat veel gezicht- en antirimpelcrèmes extra vitamine E en C bevatten. Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de celwanden en vitamine C zorgt voor stevige cellen. Op langere termijn zorgen deze ingrediënten ervoor dat je huid gezond en fris blijft en beschermt de crème tegen rimpels en verkleuringen.  

Rode vlekken

Voldoende water drinken is de beste remedie tegen een droge huid en helpt je om het vochtgehalte op peil te houden. Alcohol heeft juist een negatieve invloed en dehydrateert de huid. Een uitgedroogde huid herken je onder andere aan rosacea en rode vlekken in het gezicht, doordat alcohol de bloedvaten wijder maakt. Ook kan het zorgen voor een vermoeide uitstraling.

Sporten is goed voor je huid

Sport en beweging doen al je organen goed. Soms vergeten we dat de huid ook een orgaan is. Door lekker actief te zijn stimuleer je de bloedomloop. Dit zorgt ervoor dat je huid voldoende wordt gevoed met zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen. Hierdoor worden er nieuwe cellen aangemaakt waardoor je minder rimpels krijgt. Door direct na het sporten je gezicht te reinigen, voorkom je dat de zweetdruppels jouw poriën verstoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *