De squat is niet voor niets een oefening die in bijna elke WOD wel aanwezig is, back squat, front squat, pistol, squat, thruster en ga zo maar door. Er is altijd wel een variatie van de squat aanwezig. Dit is natuurlijk niet zonder reden. In dit artikel zullen we een aantal redenen noemen waarom de squat erg belangrijk is.

1) Kracht

Met de squat bouw je kracht op, welke variatie dan ook. Het hele onderlichaam wordt getraind tijdens een squat. Wil je een sterk onderlichaam? Zorg dan dat je veel squat!

2) Verbetering flexibiliteit

Niet iedereen kan een goede, diepe squat uitvoeren. Dit vereist wat flexibiliteit en mobiliteit. Door de squat goed te oefenen zul je de flexibiliteit in o.a. je heupen en kuiten verbeteren. Zorg er dus voor dat je de volledige ROM (range of motion) van de squat goed traint. Lees hier meer tips.

3) Versterking core

Misschien denk je dat alleen het onderlichaam getraind wordt met het uitvoeren van een squat, dit is zeker niet waar. Je core is een belangrijke stabilisator tijdens de squat. Vooral bij de front squat is dit het geval. Tijdens een front squat forceer je jezelf om een oprecht postuur te houden.

4) Verhoging testosteron

Full body oefeningen zoals de squat zijn goede stimulatoren voor spier opbouwende hormonen zoals testosteron. De squat is een oefening waarbij je hele lichaam aan het werk moet, van top tot teen. Meerdere spieren en gewrichten gaan dus aan het werk. Dit kan een goede stimulator zijn voor het verhogen van je testosteron en spieropbouw.

5) Toename verticale sprongkracht

Verticale sprongkracht is voor elke crossfitter belangrijk, denk maar eens aan box jumps. Met squats werk je aan de kracht van je heup extensie, dat erg belangrijk is bij het springen. Naast het opbouwen van kracht tijdens de squat, absorbeer je ook kracht met al het zware gewicht op je rug. Dit kan zeker helpen bij het landen van bijvoorbeeld box jumps.

 

Squat veel, vaak en in variatie! Squat zwaar om kracht op te bouwen, squat wat lichter en sneller om meer explosiviteit op te bouwen en squat op verschillende manieren om je lichaam uit te dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *