De front squat wordt veel in CrossFit gedaan, niet alleen los als oefening maar denk maar eens aan oefeningen als de squat clean en clean & jerk. Deze oefening is belangrijk omdat het je lichaam forceert om een goede houding aan te houden, doe je dit niet dan valt het gewicht naar voren. Ook komt de houding van de front squat, ook wel de front rack genoemd terug in oefeningen als de power clean en variaties waarbij je overhead wilt pressen. De front squat wordt veelal uitgevoerd met een barbell.

Het is daarom een erg belangrijke oefening om onder de knie te krijgen. Belangrijk is dat je erg focust op de techniek en niet op het gewicht in het begin. Het is een lastige oefening welke veel techniek en oefening vereist. Ook is het gebruik van een squat rack aan te raden, om de veiligheid te kunnen waarborgen. Wij geven je hieronder wat tips voor de front squat.

Front squat

De front squat is een squat waarbij je de barbell in een front rack positie hebt, dit houdt in de halter op de bovenkant van je borst en tegen de voorkant van je schouder aan. Deze houdt je met één of meerdere vingers tegen je schouder aan zodat hij niet naar voren valt. Als je voldoende mobiliteit hebt dan ziet de front rack positie er uit zoals op de foto hieronder, bekijk goed hoe de man maar twee vingers gebruikt om de stang vast te houden.

front rack positie

Om de front squat uit te voeren kun je hem oppakken en vervolgens cleanen of kun je hem direct uit een squat rek pakken. Zet je voeten ongeveer schouderbreedte apart (verschilt per persoon) en tenen een klein beetje naar buiten gedraaid. Schroef je voeten vervolgens vast in de grond, zet spanning op de buikspieren (zoals Kelly Starrett het zegt) en squat vervolgens naar beneden met je knieën (naar buiten gedraaid) in lijn met je tenen. Ga zo diep mogelijk (heupen minimaal onder de knieën) en squat vervolgens weer omhoog.

Front squat voor een beter postuur

De front squat is een perfecte oefening om je postuur te verbeteren, ik zal je hieronder uitleggen waarom. Als je kijkt naar een back squat, een squat met een halter achter op je bovenrug, zul je tijdens het squatten snel naar voren leunen. Zie de foto hieronder, links is een squat die er aardig goed uit ziet, rechts een squat waar er te veel naar voren geleund wordt.

goede squat tegenover een slechte squat

Het mooie aan een front squat is, dat dit onmogelijk is. Doe je dit echter wel, dan valt de halter naar voren en ben je je stang kwijt. Een front squat forceert je lichaam dus om een goede houding aan te houden met een rechte rug en spanning op de buikspieren.

Flexibiliteit en mobiliteit nodig voor de front squat

De front squat vereist aardig wat flexibiliteit en mobiliteit van zowel het onderlichaam als bovenlichaam.

Voor het onderlichaam vereist het van het lichaam dat je een goede, diepe squat uit moet kunnen voeren. Hiervoor moeten je heupen goed los zitten en moet je enkel flexibiliteit in orde zijn. Heb jij moeite met een diepe squat? Ga dan nog niet de front squat proberen maar werk eerst aan je squat mobiliteit, hier vindt je drie oefeningen.

Voor het bovenlichaam vereist het wat lenigheid en mobiliteit in zowel je biceps, onderarmen, polsen en schouders. Foam rollen met een foam roller kan je hierbij goed helpen. Bekijk hier oefeningen om de mobiliteit van je bovenlichaam te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *