Fitness apparaten worden vaak voor afzonderlijke doelen gebruikt. De een helpt bij spiermassa, terwijl de andere je laat werken aan je conditie. Ben je opzoek naar een apparaat dat tegelijkertijd werkt aan conditie en afvallen, dan is een hometrainer een echte aanrader. De professionele hometrainers (Niet te verwarren met roeitrainers) zijn waarschijnlijk een van de meest gebruikte fitness apparaten en bestaan ook al een tijdje. Een hometrainer kun je zien als fiets, maar dan zonder wielen. Het apparaat heeft namelijk een zadel en pedalen, waarmee je fietsende/trappende bewegingen maakt.

Natuurlijk kan deze hometrainer ook in je eigen huiskamer neergezet worden en wanneer je een hometrainer kopen, lees dan verder! Wij helpen je met een hometrainer kiezen. We hebben hier namelijk een handig overzicht van de top 5 hometrainers te koop van het moment opgesteld.

Top 5 beste hometrainer test

NaamMaximaal belastbaar gewicht Aantal programma's VerstelbaarMeer informatie
Fitbike Ride 2125 kg12Ja
VirtuFit HTR 2.0150 kg24Ja
Tunturi Cardio Fit B20110 kg0Ja
Body Sculpture Hometrainer BC-1720D100 kg8Ja
VirtuFit iConsole HTR 2.1150 kg24Ja

Fitbike Ride 2

De eerste hometrainer die we bespreken komt van het zeer bekend merk FitBike. FitBike is elk jaar in de top voor wat betrecht fitness apparaten en dit zegt toch wel wat over hun kwaliteit. Deze keer gaat het om de FitBike Ride 2, een uniek model omdat het niet geweldig geavanceerd is, maar ook niet te eenvoudig is. Precies goed zou je kunnen zeggen.

Kijken we naar de weerstand, dan zien we bij de FitBike Ride 2 een elektromagneetrem, met andere woorden, de weerstand kan je hier makkelijk stellen vanuit de trainingscomputer. Je kan dan kiezen uit 16 weerstandniveau’s. Behalve een makkelijk verstelbare weerstand, heb je ook de keuze uit 12 verschillende, vooraf ingestelde trainingsprogramma’s. Deze programma’s varieren van manueel tot dieet, sport en gezondheidprogramma’s.

De bedoeling van deze programma’s is, dat je met vooraf vastgestelde weerstand en tijd gaat trainen om je fitness doelen sneller en effectiever te bereiken. Deze feature is vooral ideaal voor mensen die professioneel bezig zijn of weinig weet hebben over trainen met een hometrainer. Een ander voordeel aan deze hometrainer is dat het een hartslagmeter en daarbij horende hartslagcontrole programma heeft. Wat houdt dit in? Om trainingsdoelen zoals bijvoorbeeld conditie of vetverbranding effectief te bereiken, is het belangrijk dat je in de juiste hartslagzone traint. Wanneer je nu dit programma instelt, wordt je hartslag steeds gecontroleerd. Ga je uit de zone, dan wordt de weerstand automatisch verhoogd of verlaagd, zonder dat jij daar extra op moet letten.

De FitBike Ride 2 is verder erg praktisch; het heeft transportwielen zodat je hem makkelijk kan verplaatsen. Deze hometrainer kan verder maximaal 125 kg aan gewicht dragen en heeft een vliegwiel van 5 kg. Voor wat extra gemak zijn het zadel en stuur verstelbaar. Tenslotte kan je je prestaties goed volgen op het bedienbare display. Gegevens als tijd, afstand, snelheid, RPM, omgevingstemperatuur, calorieverbruik, uithoudingsvermogen en hartslag zijn daarop duidelijk te zien.

Heb je geen behoefte aan een ultramodern, geavanceerde hometrainer, maar wil je wel genieten van een stevig model met trainingsprogramma’s en andere extra’s, dan is de FitBike Ride 2 ideaal voor jouw!

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

VirtuFit HTR 2.0

Een ander bekend fitness merk die we ook in onze koopgids mochten opnemen, is VirtuFit. VirtuFit behoort net als de FitBike tot een van de topmerken, ook de hometrainers doen het goed. De hometrainer waar we het hier over hebben is de VirtuFit HTR 2.0, een model die qua features overeenkomt met de Fitbike, maar net wat extra niveau’s en vermogen heeft. In feite zou je moeten overwegen om de VirtuFut HTR 2.0 te kopen als je net wat meer opties en stevigheid wilt dan bijvoorbeeld de Fitbike.

Het eerste dat je gaat opvallen aan de VirtuFit HTR 2.0 is de stevigheid. Deze hometrainer is van uistekende kwaliteit materiaal gemaakt, waardoor het tot maximaal 150 kg aan gewicht kan dragen. Het vliegwiel is ongeveer 19 kg (!) en de fiets maakt gebruik van een elektromagnetisch weerstandsysteem. Voor wat betreft de weerstanden, kan je kiezen uit 24 verschillende niveaus die makkelijk verstelbaar zijn met een verstelknop. Het prettige aan dit alles is, dat deze hometrainer bijna geruisloos werkt, ook als je van weerstand moet veranderen. Tijdens het trainen stoor je dus niemand in huis of elders.

Wat betreft trainingsprogramma’s, heeft de VirtuFit HTR 2.0 tweemaal meer te bieden dan bijvoorbeeld de Fitbike. Je kan kiezen uit 24 verschillende trainingsprogramma, inclusief een hartmeterprogramma. Enkele van deze programm’s hebben vooraf ingestelde weerstanden, terwijl je dat bij andere programma’s zelf kan doen. Zo heb je genoeg mogelijkheden om een training op maat samen te stellen. Opmerkelijk is dat deze hometrainer tegelijkertijd een ergometer is, omdat het mbv. de wattagemeter nagaat op hoeveel kracht je aan het trainen bent.

Ben je eenmaal klaar met de training en moet je het vanwege gebrek aan ruimte verplaatsen, dan gaat dat ook erg makkelijk met de transportwielen. Andere handige kenmerken van de VirtuFit HTR 2.0 zijn het heldere display, waarop je tijdens het trainen heel wat informatie kan bekijken, zoals de tijd, snelheid, afstand, aantal omwentelingen, calorie verbruik, wattage en hartslag van je oefening. Het zadel en de stuur zijn verstelbaar en er is ruimte voor een drinkbeker of iPad/ tablet.

Goed bekeken is de VirtuFit HTR 2.0 de ideale hometrainer voor wanneer je het maximal uit je training wilt halen.

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

Tunturi Cardio Fit B20 X Bike Hometrainer Inklapbaar

Omdat onze koopgids bedoeld is voor verschillende doelgroepen, hebben we in deze top 5 ook de zogenaamde budget hometrainers opgenomen. De Tunturi Cardio Fit B20 X is daar een van. Je zult gelijk opmerken dat deze hometrainer in vergelijking met de andere modellen wat minder opties heeft en minder gewicht kan dragen. Dan nog is het goed te gebruiken voor wanneer je bijvoorbeeld hersteld van een blessure, gewicht wilt verliezen of gewoon op een redelijk betaalbare manier in conditie wilt blijven. Een ander voordeel is dat deze hometrainer in

De B20 werkt op een magnetisch weerstandsysteem, waar je kan kiezen uit 8 verschillende weerstandniveau’s. Stellen van de weerstand doe je met het knopje onder het stuur. Stuur en zadel zijn verstelbaar. Zoals je dat van een budget hometrainer kan verwachten, heeft de B20 geen vooraf ingestelde trainingsprogramma’s, je gaat dus zelf je weerstandniveau, snelheid en tijd moeten bepalen. Op zich hoeft dat niet moeilijk te zijn, online vind je namelijk heel wat goede instructie videos. Eventueel kan je zelf een gym instructeur naar tips vragen.

Om het gebrek aan trainingsprogramma’s enigzins te compenseren, heeft de B20 enkele handige eigenschappen. Zo is van deze hometrainer bekend dat het zadel nogal comfortabel zit (goed voor wanneer je erg lang traint) en de pedalen zijn voldoende groot voor elke afmeting. Belangrijke informatie zoals je snelheid, afstand, verbruikte calorien, enz. zie je makkelijk dankzij het heldere LCD monitor. Heel voordelig aan B20 is dat het zonder stroom werkt, de monitor draait nl. op batterijen.

Een zeer voordelige eigenschap dat ontbreekt bij andere modellen uit deze koopgids, is dat de B20 Hometrainer inklapbaar oftewel opvouwbaar is. Na het trainen kan je het makkelijker opslaan, vooral wanneer je gebrek aan ruimte hebt in huis. Er is verder nog een tablethouder, het vliegwiel van deze hometrainer is ongeveer 2 kg (levert dus net genoeg weerstand) en je kan de B20 met maximaal 110 kg aan gewicht belasten.

Gewicht verliezen op een budget of herstellen van een blessure zonder bommen geld te hoeven uitgeven? Dat kan zeker met de inklapbare hometrainer Tunturi Cardio Fit B20 X.

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

Body Sculpture – Hometrainer BC-1720D

Budget hometrainers lijken erg in trek te zijn, wat eigenlijk niet zo verwonderlijk is, gezien de vele voordelen. We hebben daarom nog zo een budget hometrainer in deze top 5, nl. de BC 1720D hometrainer van het merk Body Sculpture. Je zult gelijk zien dat deze hometrainer veel overeenkomt met de Tunturi B20, waardoor het uiteindelijk echt neerkomt op de kleine extra’s of je ervaring met het merk.

Belangrijk aan elke hometrainer is de weerstand. Bij de BC 1720D zien we weer het magnetisch remsysteem weerstand terug. Deze is bevestigd aan het vliegwiel, die een gewicht heeft van 4 kg. Je krijgt dus net genoeg weerstand om bijvoorbeeld te herstellen van een blessure, gewicht te verliezen of om je dagelijkse 30 minuten te bewegen. In totaal zijn er 8 weerstandniveaus om uit te kiezen.

Net als de Tunturi B20, heeft deze hometrainer helaas geen vooraf ingestelde trainingsprogramma’s, maar dit wordt goed gemaakt met andere handige features. Zo zijn het zadel en de handgrepen verstelbaar en is er een tablethouder aanwezig. Op het display zie je alle nodige gegevens zoals de snelheid, afgelegde afstand, verbrandde calorien, enz. Een extraatje is de hartslagmeter, waarvan je het resultaat ook op het scherm ziet. Er mag maximaal 100 kg aan gewicht op deze hometrainer van Body Sculpture.

In feite is de BC 1720D een hele voordelige aankoop, als je kijkt naar de kwaliteit in verhouding met de prijs. Krap budget? Geen probleem, deze hometrainer is de ideale oplossing daarvoor.

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

VirtuFit Hometrainer iConsole HTR 2.1

De koopgids sluiten we af met een van de beste modellen die je op dit moment kan vinden, nl. de VirtuFit iConsole HTR 2.1. VirtuFit staat erom bekend steeds weer met geweldige producten te komen en daar is deze hometrainer het bewijs van.

De eerste opvallende eigenschap is de stevigheid van deze hometrainer. De VirtuFit Hometrainer iConsole HTR 2.1 is erop gemaakt om maximaal 150 kg aan gewicht te kunnen dragen, het materiaal is dus van uitstekende kwaliteit. Het vliegwiel van deze hometrainer weegt ongeveer 20 kg, een eigenschap die zeker gewaardeerd zal worden door professionele sporters, omdat je met dit gewicht de weerstand flink kan opvoeren.

Wat betreft de weerstand, zien we bij deze hometrainer een magnetisch weerstandsysteem met 32 verschillende niveaus! Het handige is dat schakelen tussen verschillende niveaus makkelijk en geruisloos gaat. Ook bij het trainen zelf, heb je weinig last van geluid, omdat alle bewegende delen van deze hometrainer voorzien zijn van kogellagers.

Om zoveel als mogelijk uit je training te halen, zijn er 24 trainingsprogramma’s waaruit je kan kiezen. Van deze programma’s zijn 12 voorgeprogrammeerd (weerstand is dus ingesteld), anderen zijn speciaal voor hartslagmetingen, bodyfat testen en zelfs een ergometer. Je hartslag wordt gemeten met hartsensoren in de handgrepen, maar je zou ook een borstband kunnen dragen. De hartslagsignalen worden dan draadloos opgevangen. Deze borstband moet je wel apart kopen.

Wil je het trainen op deze hometrainer nog spannender maken? Download dan de iConsole + app op je tablet of smartphone en verbind het via Bluetooth met de hometrainer. Je kan dan je eigen Google Maps samenstellen en routes in verschillende gebieden plannen. Rustig fietsen door Japan of heuvels opgaan in Amerika? Dat kan met deze hometrainer, allemaal vanuit je woon of slaapkamer.

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

Meer informatie Hometrainers

Omdat hometrainers zo populair zijn, zie je ze vaker in de gym staan. Meestal zijn deze hometrainers van betere kwaliteit, omdat meerdere mensen er gebruik van maken. Goed bekeken is de hometrainer niets anders dan een fiets op pootjes. De bedoeling is dat je met een hometrainer kan werken aan je conditie en lijn, het is een perfecte combinatie waarvoor je nieteens uit huis hoeft te gaan. Grotendeels heeft dit ermee te maken dat je gaat fietsen met een bepaalde weerstand: hoe groter de weerstand, hoe harder je gaat moeten trappen. Over het algemeen geldt dat lage weerstanden goed zijn voor vetverbranding, omdat je dan voor lange tijd, ononderbroken fietst. Werk je aan conditie, dan is een hoge weerstand en fietsen met intervallen beter.

Voordelen beste hometrainer voor thuis

De beste hometrainer voor thuis in huis hebben brengt een hoop voordelen met zich mee. Hier hebben wij een klein lijstje met de voordelen dat een goede hometrainer met zich meebrengt.

Verschillende soorten weerstanden

De weerstand is dus een belangrijk onderdeel bij hometrainers. Wanneer je zelf opzoek gaat naar zo een hometrainer, let dan extra goed op dit onderdeel. Over het algemeen kan je de volgende 3 weerstandsystemen tegenkomen:

Welke goede hometrainer is geschikt voor mij?

Zoals bij de meeste andere fitness apparaten, is ook voor de hometrainer moeilijk om hier een vast antwoord op te geven. Je moet steeds rekening houden met een aantal factoren. Een daarvan is de prijs. Zit je met een beperkt budget, dan ga je moeten zoeken naar een goede hometrainer, die niet zoveel features heeft.

Heb je pas een ongeluk of blessure gehad of ben je op leeftijd? Dan is het goed om uit te kijken naar goede hometrainers met verstelbare onderdelen, voornamelijk het zadel, de pedalen en het stuur. Ben je professioneel sporter en wil je thuis zoveel mogelijk uit je training halen? Investeer dan in een degelijke goede hometrainer met meerdere features en voorgeprogrammeerde programma’s.

Conclusie home trainer

Fietsen is een prima manier om te werken aan je conditie en zelfs voor vetverbranding. Helaas lenen het weer en de omgeving zich niet altijd om een flinke fietstocht te maken. Met de komst van de home trainer, zoveel jaren geleden, hoef je je daar gelukkig geen zorgen over te maken, omdat je gewoon in je woon of slaapkamer kan fietsen. Wil jij, ongeacht de reden, ook een home trainer in huis halen, kijk dan goed naar onze top 5 hometrainers en gebruik de gegeven tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *