De fietssport is al jaren erg populair, vooral bij conditietraining of voor gewichtverlies. Er zijn daarom verschillende fitnessapparaten ontwikkeld, die deze fietsbewegingen nabootsen, zodat je ook bij slecht weer of in een minder geschikte buurt, op de trappers kan staan. Heel bekend is de spinbike. Spinbikes worden ook wel indoor cycles genoemd en hebben veel weg van een andere, bekende fitnessapparaat; de hometrainer. Toch zijn er enkele grote verschillen. Op een spinbike ga je als het ware wielrennen en wedstrijdfietsen nabootsen, terwijl een hometrainer meer weg heeft van een stadfiets. Wil je meer weten over de beste spinningfiets, of ben je benieuwd naar de beste spinbike van het moment? Lees dan verder!

Beste Spinbike Kopen 2020

NaamMaximaal belastbaar gewicht Aantal trainingsniveaus UitklapbaarMeer informatie
VirtuFit Etappe 1135 kg4Nee
FitBike Race Magnetic Basic115 kg1Nee
FitBike Race 8 Indoor135 kg100Nee
CECOFIT EXTREME 20120 kg-Nee
VirtuFit Tour Indoor Cycle135 kg4Nee

VirtuFit Etappe 1

De eerste spinbike uit onze top 5 komt van het welbekend, Nederlands merk VirtuFit. VirtuFit heeft een groot assortiment aan fitnessapparaten, waaronder meerdere modellen spinbikes. Voor deze koopgids kijken we naar de VirtuFit Etappe 1, een nogal stevig uitziende spinbike met een aantal gebruiksmogelijkheden.

In tegenstelling met wat vele mensen denken, is de Etappe 1 niet alleen voor intensief wielrennen of crossen, maar ook voor een rustige fietstocht. De Etappe 1 kan maximal 135 kg aan gewicht dragen en is erop gebouwd om extreme krachten, zonder enige moeite te kunnen verwerken. Dit zie je aan de pedalen die van massief ijzer gemaakt zijn en een driedelige crank aan het trapas.

Het vliegwiel, welke verantwoordelijk is voor de weerstand, is bij deze spinbike ruim 22 kg zwaar! Je kunt verder kiezen uit 4 weerstand of trainingsniveau’s, welke gesteld kunnen worden met een handige weerstandknop. Een andere belangrijke eigenschap bij spinbikes is het type aandrijving. De Etappe 1 heeft een V – belt, in feite de ideale aandrijving, omdat je dan geruisloos traint en verslijting is veel minder. Echter zijn spinbikes met V – belt aandrijving wat duurder.

Een andere reden waarom de Etappe 1 zo in de smaak valt bij sporters, is het feit dat het stuur en zadel van deze spinbike verstelbaar zijn. Beide worden (horizontaal of verticaal) versteld met een L – bolt. Hierdoor is de Etappe 1 door bijna iedereen te gebruiken, ongeacht je lengte. Er is zelfs een extra lang zadelstang voor mensen die wat langer zijn.

Andere voordelige features aan de Etappe 1 zijn onder meer de schuimrubberen laag met anti – sliptextuur aan het stuur (zodat je een comfortable grip hebt), een DVD met instructies, een bidonhouder (inclusief bidon) en een trainingscomputer waarop je je training kan blijven volgen. Op het display krijg je namelijk de snelheid, afstand, tijd, aantal omwentelingen per minuut, hartslag en calorie verbruik te zien. De hartslagfunctie wordt bij deze spinbike draadloos gemeten met een borstband of hartslaghorloge. Deze moet je wel apart erbij kopen. Tenslotte is de Etappe 1 makkelijk te verplaatsen, dankzij de handige transportwielen.

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

FitBike Race Magnetic Basic

Onze tweede spinbike is de FitBike Race Magnetic Basic, een spinbike die qua specificaties wat minder is dan de Etappe 1, maar wel dezelfde goede kwaliteit levert. De FitBike is daarom een aanrader voor personen die een eenvoudige, maar degelijke spinbike zoeken en ook voor hen die voor het eerst op een spinbike gaan trainen.

Het eerste dat opvalt aan de FitBike is de stevigheid. Deze spinbike heeft een stalen frame, staat erg stabiel en kan maximaal 115 kg aan gewicht dragen. Zelf heeft de fiets een gewicht van 44 kg, waarbij het vliegwiel alleen, een massa van 20 kg heeft! Deze eigenschappen maken de FitBike tot een ideale spinbike voor in huis.

Kijken we naar andere belangrijke eigenschappen, dan zien we ten eerste dat de FitBike een magnetisch weerstandsysteem heeft. Dit is opzich al een groot pluspunt, omdat de meeste spinbikes op dit moment nog het viltblok – system handhaven. Voordelig aan het magnetisch system is, dat je de weerstand makkelijk kan stellen, er is weinig onderhoud nodig en er is weinig tot geen lawaai. Handig is ook dat je bij een grotere weerstand kan trainen.

Een andere eigenschap die de FitBike tot een ideale in – home trainer maakt, is de V – belt aandrijving. Met deze V – belt is trainen geruisloos en stoor je niemand in huis. Ook heeft de V – belt weinig onderhoud nodig.

Andere pluspunten zijn het verstelbare zadel (horizontaal als verticaal te verstellen), een trainingscomputer, een bidonhouder en transportwieltjes. Op de trainingscomputer krijg je standaard informatie over je trainingstijd, afstand, snelheid en verbruikte calorien.

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

FitBike Race 8 Spin bike

FitBike komt nogeens voor in de koopgids, deze keer met de FitBike Race 8. Aan de naam kan je eigenlijk al zien waar het verschil met de vorige spin bike in ligt; de Race 8 heeft meer trainingsniveau’s en is daardoor geschikt voor sporters die wat meer willen halen uit hun indoor training. In totaal zijn het er 100 trainingsniveau’s waaruit je kan kiezen!

Op het eerste gezicht ziet de Race 8 er heel stevig en stoer uit en dat is hij ook daadwerkelijk! Met de Race 8 kan je zelfs de meest intense oefeningen doen, omdat deze spin bike erop gemaakt is de schokken tijdens het trainen op te vangen. Dit dankzij het industriele lagerwerk en uitstekend ontworpen frame en crankstel. Aan het frame zie je tenslotte geen vierkante, maar ronde buizen.

Het vliegwiel van de Race 8 heeft een massa van zeker 20 kg, waardoor je de weerstand flink kan opvoeren. Voor wat betreft weerstand, zien we hier het systeem van viltblokjes terug. Kijken we naar de aandrijving, dan zien we de unieke Hutchinson Poly V-belt. Voor gebruikers van de Race 8 betekent dit dat de spinbike zo goed als geruisloos werkt en weinig onderhoud nodig heeft aan de belt.

Andere eigenschappen van de Race 8 zijn het verstelbare stuur en zadel (stuur is verticaal te verstellen, het zadel zowel horizontaal als verticaal), een trainingscomputer waarop je gegevens als tijd, snelheid, afstand, hartslag en calorie verbruik kan aflezen. Deze trainingscomputer is op het stuur gemonteerd.

Ben je professioneel sporter en wil je ook in huis kunnen trainen, zonder anderen te storen? Het maximale halen uit een training op een stevige spinbike? Dan is de FitBike Race 8 een echte aanrader voor jouw!

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

CECOFIT EXTREME 20

De vierde spinbike is ook weer een prachtmodel voor atleten en andere sporters. Dit heeft voornamelijk te maken met de uitstekende features van de Cecofit Extreme 20. Zo heeft het vliegwiel van deze spinbike een massa van zeker 20 kg. Hiermee is de weerstand flink op te voeren, zodat je intensieve trainingssessies kan doen. De Extreme 20 kan maximaal 120 kg aan gewicht dragen.

Het grote voordeel van de Extreme 20 is, dat het bijna geruisloos werkt. Dit komt door het zogenaamde Silence Fit systeem oftewel V – belt aandrijving. Pedalen zijn hierdoor wendbaar en maken weinig tot geen geluid. Pluspunt aan de V – belt is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Wat betreft weerstand zien we hier een een viltblok systeem, weerstanden zijn dus variabel. Van spinbikes weten we dat je niet van het ene op het andere moment kan stoppen, omdat de pedalen aan het vliegwiel vastzitten. Mocht er toch wat zijn waardoor je moet afstappen, dan heeft deze Extreme 20 een noodstop.

Op de Extreme 20 zul je altijd comfortabel zitten, omdat zowel het stuur als het zadel verstelbaar zijn. Het zadel heeft horizontale en verticale verstelopties, terwijl het stuur alleen in hoogte aangepast kan worden. Pluspunt aan het stuur is de antislipschuim – laag, voor een stevige en comfortabele grip.

Standaard hoort bij deze spinbike ook een trainingscomputer, waarop je informatie zoals de snelheid, tijd, afstand, calorie verbruik en hartslag kan aflezen. Tenslotte heeft de Extreme 20 nog transportwielen, waardoor hij makkelijk te verplaatsen is.

Voor een stoer uitziende maar toch functionele spinbike, waar je ook als sporter of atleet iets aan hebt, moet je deze Extreme 20 van Cecofit zeker eens bekijken.

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

VirtuFit Tour Indoor Cycle

De laatste spinbike is weer van het Nederlandse fitnessmerk VirtuFit, deze keer gaat het om de VirtuFit Tour Indoor Cycle. Deze spin fiets is qua features wat minder dan bijvoorbeeld de Etappe 1, maar je kunt er nog steeds goed op spinnen en fietsen. Daarom is dit model een echte aanrader voor degenen die rekening moeten houden met een budget, maar toch een goede spinbike ervaring willen.

Kijk je naar de VirtuFit Tour, dan denk je gelijk aan een racefiets en dat is precies de bedoeling van deze spinbike: dat je ook in huis het gevoel krijgt, aan een wedstrijd wielrennen mee te doen. Dit gevoel wordt versterkt door de features van de VirtuFit Tour. Ten eerste is het materiaal waarmee deze spin fiets gemaakt is, erg stevig. Daarom kan het een maximaal gebruikers gewicht van 135 kg dragen. Ook heeft de spinbike een goede kwaliteit, driedelige crank.

Het vliegwiel van de VirtuFit Tour heeft een gewicht van 21 kg, je kan de weerstand dus flink verhogen om intensief te trainen. Voor wat betreft weerstand, zien we hier het bekend viltblok – systeem met een traploze weerstand. Dit houdt in dat de weerstand versteld kan worden met een draaiknop. Bijkomend voordeel aan deze spin fiets is, dat het een noodknop heeft, waarmee het vliegwiel binnen enkele seconden stilstaat. Handig wanneer je plotseling van de fiets moet afstappen.

De aandrijving van deze spinbike is middels het kettingsysteem, wat betekent dat de fiets wel meer onderhoud nodig heeft, maar het gaat langer mee dan bijvoorbeeld een V – belt. Andere handige eigenschappen aan deze VirtuFit Tour zijn het verstelbare stuur en zadel, een trainingscomputer, een bidonhouder en transportwielen.

Concluderend kan gezegd worden dat de VirtuFit Tour Indoor Cycle wat betreft weerstand en aandrijving minder is dan bijvoorbeeld de Etappe 1, maar dat neemt niet weg dat het een uitstekende budget spinbike is. Heb je dus geen moeite met wat extra onderhoud en vaardigheid bij instellen van de weerstand, dan is de VirtuFit Tour Indoor Cycle zeker iets voor jouw!

Voordelen

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

Meer informatie beste spinningbike

Spinbikes lijken veel op hometrainers, maar wanneer je eenmaal op eentje gaat trainen, merk je gelijk dat ze behoorlijk veel verschillen! Zoals we eerder al hebben aangegeven, ben je op een goede spinbike eigenlijk aan het wielrennen. Dit is ook te merken aan de bouw van het apparaat: een spinbike heeft een verzwaard vliegwiel (aan de achterkant), terwijl een hometrainer een normale voorwiel heeft. Ook zit je voorover geleund en niet rechtop, zoals bij een stadfiets. Maar waarom zou je in de eerste plaats een spinbike moeten gebruiken, wat zijn de voordelen?

Voordelen spin bike

Waarop letten bij het kopen van een spin bike?

Met een spinbike heb je dus een racefiets in je woonkamer gehaald! Dit merk je ook aan het trapsysteem, spinbikes werken namelijk met een doortrapsysteem, waar de trappers aan het vliegwiel vastzitten. Wat betekent dit voor jouw? Wanneer je eenmaal begonnen bent met trappen, kan je daar niet zomaar mee stoppen! Op een spinbike ben je als het ware verplicht om door te trappen, wat in feite heel goed is voor je conditie.

De meeste beste spinningfiets werken volgens ditzelfde principe, maar kijken we naar het ontwerp, dan zie je toch enkele kleine verschillen. Waar je precies op moet letten bij het kopen van een spinbike, is:

Vliegwiel

Zoals we al aangaven, heeft een spinbike een verzwaard vliegwiel. Aan dit vliegwiel zijn de trappers bevestigd, zodat je gewoon verplicht bent die extra kilometers af te leggen. Het vliegwiel van spinbikes komt in verschillende gewichten, varierend van 15 – 18 kg. Hierbij geldt dat hoe zwaarder het vliegwiel, hoe groter de weerstand is, die je kan instellen. Met andere woorden, een zwaarder vliegwiel zorgt dat je intensiever traint. Een pluspunt van een zwaar vliegwiel is, dat het trappen veel vloeiender gaat. Hoe zwaar het vliegwiel van jouw spinbike moet zijn, kan je het best bespreken met een goede sportinstructeur, vooral als het de eerste keer is dat je op een spinbike gaat trainen.

Aandrijving

Als het aankomt op aandrijving bij spinbikes, dan zijn er 2 systemen te onderscheiden: een ketting en een V – belt oftewel rubberen band. Spinbikes met een V – belt zijn populair omdat ze in vergelijking met het kettingsysteem, minder lawaai maken. In feite zijn ze bijna geluidloos. Tegelijkertijd zijn spinbikes met een V – belt duurder dan apparaten met een kettingaandrijving.  Verder hebben V – belts weinig onderhoud nodig, maar na enkele jaren moeten ze wel vervangen worden. Daartegenover heeft een kettingaandrijving meer onderhoud nodig, maar het gaat langer mee dan de V – belt. Het is dus een kwestie van overwegen wat voor jouw beter uitkomt; heb je de tijd voor onderhoud of het geld voor regelmatige vervanging.

Weerstandsysteem

Ook bij de weerstanden van een spinbike, tref je 2 systemen aan: viltblokjes en magnetische weerstand. Viltblokjes zijn aan weerszijden van het vliegwiel en worden met een knop gesteld. Hoe dichterbij van het wiel, hoe groter de weerstand wordt. Spinbikes met viltblokjes zijn over het algemeen goedkoper, maar ze hebben enkele nadelen. Het verstellen van de weerstand is wat lastiger, de viltblokjes hebben meer onderhoud nodig, ze verslijten en de wrijving van de viltblokjes tegen het vliegwiel is enigzins te horen.

Magnetische weerstanden werken volgens hetzelfde principe, maar komen niet in contact met het vliegwiel, waardoor je geen geluid en bijna geen slijtage krijgt. Ook kunnen magnetische weerstanden elektronisch gesteld worden, wat veel makkelijker is. Daartegenover staat wel dat deze spinbikes wat duurder zijn dan de varianten met een viltblok – systeem. Uiteindelijk ga je ook hier zelf moeten bepalen: moet er rekening gehouden worden met een budget of is de kwaliteit belangrijker?

 Verstelbaarheid

Bij de meeste spinbikes is het mogelijk om het zitvlak te kunnen verstellen aan je lengte, zodat je steeds een goede lichaamshouding hebt. Bepaalde, duurdere spinbikes hebben behalve verstelbaar zadel, ook een verstelbaar stuur. Dit is eigenlijk de ideale spinbike om overbelasting te voorkomen. Echter, hoe meer verstelmogelijkheden, hoe duurder de spinbike.

Is een spinbike geschikt voor iedereen?

Gelet op de eigenschappen van een spinbike, zijn ze helaas niet door een ieder te gebruiken. Vanwege het doortrapsysteem is de spinbike onder andere niet geschikt voor mensen die herstellen van een blessure. Bij een blessure is het namelijk belangrijk dat je tijdig stopt en de training langzaam opbouwt. Dit kan niet op een spinbike, alhoewel ze bijna allemaal een noodstop hebben. Heb je een hartprobleem of andere onderliggende ziekte? Dan adviseren we om het eerst met een arts en/of sportinstructeur te bespreken voordat je op de spinbike stapt.

Wat is de beste spinningfiets?

Probeer je al een tijdje te werken aan je conditie? Lukt het maar niet om af te vallen? Misschien is het dan tijd voor een spinbike. Met een spinbike en de juiste training kunnen we je namelijk de zekerheid geven dat je je fitness doelen voor de volle 100% haalt! Hulp nodig bij de vraag wat is de beste spinningfiets? Bekijk dan onze top 5!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *