Trainen hoeft niet altijd met grote en/of dure apparaten te gebeuren, het kan ook met iets heel eenvoudigs zoals een wall ball. Maar wat is nu precies een wall ball en waarom is het zo populair? In feite heet deze fitness equipment geen wall ball, maar medicijn bal. De medicijn bal ziet er bijna uit als een gewone voetbal, maar in tegenstelling tot een voetbal, hebben ze behoorlijk wat gewicht. Medicijn ballen worden gebruikt om een heleboel verschillende oefeningen te doen en omdat je bij bepaalde van deze oefeningen, een muur of wand nodig hebt, worden ze ook wel wall ball genoemd. Wat maakt deze wallballs zo populair en welke zijn op dit moment de beste wall balls? Dit alles en nog meer lees je hier!

Beste Wall Ball

NaamGewichtLengte KleurMeer informatie
Tunturi Wall Ball6 kg35 cmRood
DoYourFitness Wall-ball2 kg30 cmGeel
Sportbay Premium wall ball12 kg38 cmZwart
Body-Solid WALL BALL6 kg36 cmZwart | Rood
Lifemaxx Crossmax6 kg35 cmZwart | Geel

Tunturi Wall Ball

Al bij onze eerste wall ball, mag je genieten van de kwaliteit van een gerenomeerd merk. Tunturi is bekend en gewild in de fitnesswereld en dat geldt ook voor wall balls. Voor deze koopgids kijken we naar de Tunturi wall ball of crossfit ball met een gewicht van 6 kg. Natuurlijk vind je deze wall ball ook in andere gewichten van 4, 8 en 10 kg.

De Tunturi Wall Ball heeft een diameter van ongeveer 36 cm en is daarmee redelijk groot, maar ligt desondanks goed in de hand. Het meest opvallende aan deze wall ball is, dat het zacht aanvoelt, maar toch stevig is. Hierdoor kan je comfortabel trainen, zonder dat de ball ruw of minder prettig aanvoelt. Heel voordelig voor lange trainingssessies.

Dat de Tunturi wall ball zacht en toch stevig is, komt door het materiaal waarvan het vervaardigd is. De buitenkant is van zacht en stevig kunstleer, terwijl de bal gevuld is met wol en zand. Deze dingen maken de bal geschikt voor intensief gebruik bij oefeningen zoals de squat to press, de power cross chop, burpees, enz. Om ervoor te zorgen dat de ball ook tijdens intensieve training in tact blijft, zijn de naden overlappend gestikt, zodat er geen vulling eruit valt. Let op: deze ball is niet te gebruiken voor slamming!

De Tunturi Wall Ball is dus een prima manier om zowel thuis als in de gym, een fullbody workout te doen, zonder de ball daarbij extreem onder druk te zetten. Je gebruikt hem dus het best voor lichte oefeningen, zowel in huis als buiten.

Voordelen:

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

DoYourFitness® – Wall-ball

Mag het er wat intensiever en krachtiger aan toe gaan tijdens je training, dan is deze DoYourFitness wall ball een echte aanrader. In vergelijking met de Tunturi, kan je met deze medicijnbal wat zwaarder trainen, gewoon omdat het bestand is tegen wat extra druk, de impact van bijvoorbeeld een krachtige muurwerp wordt goed geabsorbeerd.

Van de DoYourFitness wall balls is bekend dat ze in een aantal verschillende gewichtklassen voorkomen en dat dit duidelijk zichtbaar is aan de hand van hun kleur. Voor deze koopgids kijken we naar de bal met het minste gewicht (2 kg). Deze is geel van kleur. De wall ball is gemaakt van kunstleer en de naden zijn dubbel gestikt. Dit resulteert in een medicijnbal die extreem robuust, op maat en gebalanceerd is. Trainen met de DoYourFitness wall ball is dus een hele prettige ervaring.

Het kunstleer en de dubbele naden zorgen er tevens voor dat de vulling van de wall ball altijd stevig blijft zitten, ongeacht de intensiteit van je training. Je zou dus net zo goed krachtige muurwerpingen kunnen doen, zonder dat de vulling eruit komt of de bal zijn vorm verliest. Deze wall ball heeft tenslotte nog een diameter van ongeveer 33 cm en is daarmee geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Waarvoor is de DoYourFitness wall ball te gebruiken? Gezien het ontwerp en het materiaal, is deze wall ball voor zowel lichte als de iets krachtigere oefeningen te gebruiken. Omdat de wall ball voor zowel statische als dynamische oefeningen te gebruiken is, kan je zelfs een full body workout plannen voor kracht, conditie en coordinatietrainingen.

Voordelen:

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

Sportbay® Premium wall ball

Wall balls worden ook in commerciele settings, dus in een gym of sportstudio gebruikt. In deze gevallen moet de wall ball bestand zijn tegen wat meer, vooral omdat het door meerdere mensen gebruikt zal worden. Speciaal voor deze situaties maar ook als je van plan bent krachtig te trainen met zo een wall ball, hebben we deze derde wall ball van het merk Sportbay in onze koopgids opgenomen.

Net als andere merken, heeft ook Sportbay wall balls in verschillende gewichten, met de zwaarste van 12 kg! Voordelig aan deze premium wall ball is, dat het van duurzaam polyurethaan, een sort kunstleder, is gemaakt. Hierdoor is de bal niet alleen stevig, maar het voelt ook prettig aan bij het trainen.

De stevigheid van deze wall ball maakt, dat het zelfs voor de meest krachtige oefeningen gebruikt kan worden. Denk maar aan muurwerpen, squaten, crossover push – ups, enz. In feite zijn de wall balls van Sportbay te gebruiken voor Crossfit boxen, in de sportschool alsook in je eigen homegym.

Ben je dus opzoek naar een wall ball die wat meer impact aankan en toch comfortabel is om mee te trainen? Kijk dan zeker in het assortiment van Sportbay Premium Wall Balls.

Voordelen:

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

Body-Solid Wall Ball

Gezien de oefeningen die met wall balls gedaan worden, moeten deze fitness tools meer dan alleen tegen een stootje kunnen. Helaas kan dat niet gezegd worden van alle merken wall balls die tegenwoordig te vinden zijn. Een merk dat het wel heel goed doet en daarom ook in deze top 5 zit, is Body – Solid.

Bij Body – Solid vind je vrijwel alles dat te maken heeft met fitness apparaten en tools. Zo ook de wall balls, die in meerdere gewicht klassen voorkomen. De gewichten staan groot en duidelijk afgebeeld op elke wall ball, handig als je een set van meerdere wall balls hebt. Verder hebben alle wall balls van Body – Solid een diameter van ongeveer 33 cm, ongeacht het gewicht.

De eigenschap waar de wall balls van Body – Solid in uitblinken, is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Het gaat hier om leer met dubbele naden, om de vulling binnen te houden. Het leer zorgt ervoor dat de Body – Solid wall balls altijd een stevige grip hebben, waardoor je ze ook tijdens de meest intense workouts gemakkelijk kan vasthouden. Ook blijft de bal, ondanks alle impact, zijn vorm behouden en is het bestand tegen vocht en krassen.

Tenslotte kan je de luchtdruk bij deze wall balls aanpassen, waardoor er altijd enige variatie in je training en hoeveelheid terugkaatsing (bounce) aan te brengen is. Waarvoor gebruik je de wall balls van Body – Solid allemaal? Het aantal oefeningen is divers: throws, squats, cleans, chops, sit-ups, push-ups, enz.

Meer halen uit je wall ball training, waardoor de wall ball bestand moet zijn tegen krachige oefeningen, vocht en krasjes? Dan heb je in de wall balls van Body – Solid, de ideale tool gevonen!

Voordelen:

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

Lifemaxx Crossmax Wall Ball

De allerlaatste wall ball is van het merk Lifemaxx, specifiek de Crossmax wall balls. Zoals we dat bij een aantal andere merken hebben gezien, heeft ook Lifemaxx haar wall balls een specifieke kleur gegeven. Elke kleur staat voor een ander gewicht, varierend van 2 tot wel 12 kg. Wall balls van 2 kg hebben een diameter van 25 cm, terwijl de overige een diameter van 35 cm hebben.

Ook bij deze wall ball speelt het materiaal waarvan de bal gemaakt is, een belangrijke rol. Door de hoogwaardige kwaliteit en rubberen vulling, kunnen de Lifemaxx wall balls behoorlijk wat aan. Ook zijn de naden dubbel gestikt, geen zorgen dus over vulling dat eruit valt. Lifemaxx wall balls zijn daarom geschikt voor onder andere CrossFit boxen, functionele fitness, small group training, enz. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat steeds de juiste oefeningen gedaan worden, deze wall balls mag je bijvoorbeeld niet gebruiken voor slamming!

Samengevat zijn deze wall balls uitstekend geschikt voor zowel zware als minder zware oefeningen, dankzij de kwaliteit van het materiaal, het absorberend vermogen en de dubbelgestikte naden. Met de juiste oefeningen kom je al een eind verder met deze Lifemaxx Crossmax wall balls.

Voordelen:

Nadelen

Meer informatie en bekijk prijs

Meer informatie Wallballs

Wallballs kom je niet zo vaak tegen als bijvoorbeeld een dumbbell. Toch zijn het handige fitness equipments waarmee je een heleboel oefeningen kan doen. In tegenstelling met andere fitness ballen, is de wall ball niet gevuld met lucht, maar met kurk of kunststof. Ze zijn daardoor veel zwaarder dan normaal, gewichten kunnen varieren van 1 tot wel 10 kg. Het materiaal waarvan deze wall balls gemaakt zijn, kan ook verschillen: leer, nylon, vinyl, rubber, enz.

Wall balls crossfit

Omdat er verschillende soorten wall balls zijn, kunnen ze voor een aantal oefeningen gebruikt worden: krachttraining, overall fitness, flexibiliteit en verbeteren van lichaamscoördinatie. Atleten gebruiken wall balls ook om te herstellen van blessures. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van een wall ball crossfit training. Dit is volgens velen een perfecte workout om fit mee te worden. Een wall ball leent zich als ideale crossfit ball vanwege het gewicht dat het met zich mee draagt.

Trainen met een wall ball kan in je eentje, maar ook met een partner. Specifieke oefeningen die vaak gedaan worden met een wall ball zijn onder andere squats, crunches, lunges, slams, push – ups, wall passes, enz. Heeft je wall ball handvaten? Dan is het heel goed te gebruiken als kettle bell swing en trunk twists. Hierdoor train je voor bewegingen die je normaal maakt tijdens tennis, hockey of golf.

 

Voordelen wall balls

Zoals je zelf ziet, kan trainen met een wall ball nooit saai zijn, er is genoeg variatie in de oefeningen, vooral als je de wall balls in verschillende gewichten aanschaft. Maar waarom zou je ze in de eerste plaats moeten aanschaffen, wat zijn de voordelen van wall ball training?

Betaalbaar

We staan er vaak niet bij stil, maar fitness kost geld en daar heeft niet iedereen het budget voor. Wil je toch fit en gezond blijven, zonder al teveel kosten te maken, dan kun je het liefts een wall ball aanschaffen. Gezien het aantal oefeningen dat je ermee kan doen, is het een behoorlijk rendabele optie. Daarnaast is een wall ball zowel indoor als outdoor te gebruiken en kan je hem makkelijk verplaatsen. Handig wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat, maar je training niet wilt onderbreken.

Multifunctioneel

Dit stukje hebben we al flink toegelicht, maar om het nogeens te benadrukken: een wall ball is echt voor een heleboel oefeningen te gebruiken. Goed bekeken kan je met variatie in de oefeningen een workout voor het hele lichaam samenstellen. Regelmatig trainen met een wall ball bevordert coördinatie, balans en flexibiliteit. Niet te vergeten is het feit dat wall balls ook te gebruiken zijn wanneer je herstelt van een blessure, voornamelijk blessures aan de schouder, knie of ruggegraat.

Groepstraining

Het is al langer bekend dat bepaalde mensen meer baat hebben bij trainen in groepsverband, gewoon omdat de motivatie om door te gaan veel groter is. Het voordelige aan wall balls is, dat ze goed te gebruiken zijn voor groepstrainingen. De meest bekende oefening is het doorgeven van de wall ball aan je trainingspartner en afhankelijk van hoe dat gebeurd, train je steeds een andere spiergroep.

Veiligheid bij gebruik wall ball

Op zich zijn wall balls handig en makkelijk te gebruiken. Toch zou je, gezien het gewicht van deze balls, rekening moeten houden met bepaalde dingen, voordat je overgaat tot trainen. Belangrijk is dat je steeds de juiste technieken gebruikt, om te voorkomen dat je jezelf verwond. Een vereiste is bijvoorbeeld dat er eerst goed opgewarmd moet worden, voordat je met wall ball trainingen begint. Ook moet je letten op het gewicht van de bal, tijdens het trainen stevig en stabiel staan, enz. Ga je voor het eerst wall ball trainingen doen? Vraag een sportinstructeur naar advies en bekijk online instructie videos.

Wallball training

Eenvoudig en toch effectief, dat zijn precies waar wall ball trainingen voor staan. Behalve dat ze handig te gebruiken zijn, zijn wall balls ook betaalbaar, makkelijk te verplaatsen en partner – vriendelijk. Stabiliteit, kracht, coördinatie of gewoon herstellen van een blessure? Het kan allemaal met een wall ball. Het enige dat je nog moet doen, is de juiste wall ball aan te schaffen en enkele nuttige instructievideos te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *