Je hebt ongetwijfeld wel een keer gehoord van pre workout. Maar wat is pre workout precies? En is pre workout slecht voor je? Is het wel gezond om het elke dag pre workout te nemen? In dit artikel worden de effecten op zowel je lichaam als op je gezondheid nader beschreven.

Wat is pre workout?

Pre workout is niks minder dan een samenstelling van droge stoffen die je sportprestaties verbeteren. Het hoofdingrediënt van pre workout is cafeïne. Cafeïne is niet schadelijk voor de gezondheid, mits de dagelijkse referentie inname wordt overschreden. Echter geldt dit ook voor alle andere producten. Daarom staat er altijd op het label netjes de dagelijkse referentie inname vermeld. Andere ingrediënten in pre workout zijn stoffen die je alledaags ook binnen zou krijgen. Denk aan stoffen als vitamines B en C die je ook binnenkrijgt door het eten van bijvoorbeeld groente en fruit. Een andere soort stofje dat veelvoorkomend is in pre workout is bèta-alanine. Ook bèta-alanine zit in natuurlijke voeding zoals vlees en vis. Tot slot bevatten veel pre workouts vaak creatine. Dit stofje wordt zelfs door je eigen lichaam aangemaakt!

Het effect

De cafeïne in pre workout geeft je net als koffie een kleine energie boost. Je voelt dat je alert, fit en wakker bent. Ook creatine heeft in pre workout een energie gevende werking. Creatine vult namelijk snel je ATP aan. Dit betekent dat je op korte termijn meer kracht kan leveren tijdens maximale inspanning, bijvoorbeeld tijdens je laatste herhaling. Daarnaast zorgt creatine ervoor dat je meer water kan opslaan in je spieren. Dit is voordelig voor de voedingstoffen die naar je spieren moeten worden vervoerd. Het effect van creatine is vaak merkbaar in het gewicht. Je kan, wanneer je genoeg drinkt, een aantal kilo aankomen door het gebruik van creatine. Dit is slechts vocht en geen vet. Het vocht laat je spier en vaak voller uitzien. En nee, van creatine word je niet kaal. Het is weterschappelijk bewezen dan het gebruik van creatine perfect gezond is. Tot slot helpt het stofje bèta-alanine de verzuring van spieren tegen te gaan tijdens je workout. Ook dit is wetenschappelijk bewezen. Kortom allerlei stoffen die je lichaam in een beter staat stellen om te sporten.

Conclusie

Pre workout is wel degelijk geschikt en gezond voor dagelijks gebruik tenzij je de dagelijkse referentie inname overschrijdt. Zowel pre workout, als de stoffen die het product bevat, zijn volkomen gezond en worden dagelijks door het lichaam opgenomen door het eten van natuurlijke voeding zoals groente, fruit en vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *