Beeld: Scott Webb via Unsplash

Als je veel sport kan het zijn dat je lichaam een verhoogde behoefte heeft aan bepaalde vitamines en mineralen. Zo gebruiken veel sporters een magnesiumsupplement omdat dat helpt bij het behouden van een normale spierwerking en zorgt voor een goede elektrolytenbalans. Ook zijn eiwitsupplementen erg populair. Maar hoe lang duurt het voordat een voedingssupplement zijn werk begint te doen?

Wat heeft je lichaam nodig

Voordat je besluit om je voeding aan te vullen met één of meerdere voedingssupplementen, is het belangrijk om te bedenken wat je lichaam nodig heeft. Voor de diverse lichaamsprocessen heeft je lichaam diverse nutriënten nodig. Wanneer er niet genoeg nutriënten beschikbaar zijn voor een bepaalde taak, kan er een tekort ontstaan. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een eenzijdig voedingspatroon, verslavingen en andere leefstijlfactoren zoals veel en zwaar trainen. 

Wanneer werkt een voedingssupplement

Hoe snel een supplement gaat werken is afhankelijk van diverse factoren. Zo is het wat anders als jij een voedingssupplement wilt gebruiken op het moment dat je begint met sporten, of hier pas bij uitkomt doordat je al een tekort hebt opgebouwd. Hoe minder je van een bepaalde stof in je lichaam hebt, hoe langer het gaat duren voordat je verschil merkt. Het niveau van het nutriënt moet dus eerst normaliseren. 

Dagelijkse hoeveelheid

Een andere belangrijke factor die ervoor zorgt dat het voedingssupplement zijn werk goed doet, is dat je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt. Dit wil zeggen dat je jouw voedingssupplementen regelmatig neemt, zo vaak als beschreven op de bijsluiter of het potje. Meer innemen van een voedingssupplement gaat er niet voor zorgen dat je eventuele tekorten sneller wegwerkt. Over het algemeen plas je het teveel aan werkzame stoffen gewoon weer uit. Het kan zelfs schadelijk zijn voor onder andere je nieren om te veel voedingssupplementen te slikken, dus ga niet over de aanbevolen hoeveelheid heen.

De kwaliteit van het voedingssupplement

Een andere belangrijke factor die bepaalt hoe snel een voedingssupplement begint te werken, is de kwaliteit van het supplement. Niet alle supplementen zijn van even goede kwaliteit. Voedingssupplementen zijn grofweg in twee groepen op te delen: wateroplosbare vitamines en vetoplosbare vitamines. Het is belangrijk dat het supplement goed wordt opgenomen in je lichaam, zoals wateroplosbare vitamines met een hoge biologische beschikbaarheid

Ten opzichte van vetoplosbare vitamines zijn wateroplosbare vitamines ook veiliger in gebruik. Overtollige stoffen verlaten je lichaam namelijk via de urine, terwijl vetoplosbare vitamines zich kunnen ophopen in het lichaam. 

Balans in je lichaam

Het is belangrijk om te beseffen dat alle voedingstoffen weer afhankelijk zijn van andere voedingsstoffen voor een optimale werking. Het lichaam werkt als een complexe machine en dient in balans te zijn. Zo neem je bijvoorbeeld magnesium, calcium of zink pas optimaal op wanneer je voldoende vitamine D in je lichaam hebt. Een supplement betekent ook ‘naast’ en niet ‘vervanging van’.  Een gezond en afwisselend voedingspatroon met als sporter voldoende eiwitten staat dan ook aan de basis van jouw gezonde leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *