CrossFit is een nieuwe manier van fitness, waarin verschillende manieren van trainen gecombineerd zijn tot één trainingsvorm. CrossFit bevat namelijk elementen uit het gewichtheffen, powerliften, gymnastiek, strongman en nog veel meer. Maar CrossFit is meer dan dat, het is een dynamische manier van fitness waarbij het doel ligt op fit, sterk en gezond worden. Het concept komt uit de Verenigde Staten en staat voor een  manier van fitness waarbij de nadruk wordt gelegd op functionele lichaamsbewegingen. Met functionele bewegingen, worden bewegingen bedoelt waar de mens voor gemaakt is, zoals rennen, springen, duwen, gooien, tillen, klimmen en trekken. Functional Movement staat centraal in CrossFit.

Functional Movement

In een CrossFit box, wat staat voor een sportschool, zult u niet zoals in een typische sportschool tientallen machines zien staan. Wel zult u materiaal tegenkomen als tractorbanden, touwen om op te klimmen, gymnastiek ringen, kettlebells, medicijnballen en ga zo maar door. CrossFit staat voor een gevarieerde manier van training, elke training is compleet anders. Dit maakt CrossFit ook erg populair, je weet nooit wat je van de training kan verwachten.

Constantly Varied

Waaruit bestaat een CrossFit training?

Een CrossFit training sessie bestaat vaak uit een aantal onderdelen:

 1. Het begint met een warming-up, dat bedoeld is om de spieren op te warmen, het hart wat sneller te laten kloppen en de persoon fysiek en mentaal voor te bereiden op de training.
 2. Hierna volgt een technisch gedeelte, dat bedoeld is om bepaalde oefeningen aan te leren, dit is erg van belang bij CrossFit omdat niet alle oefeningen even gemakkelijk zijn om goed uit te voeren.
 3. Vervolgens is er tijd voor de WOD, dat staat voor Workout of the Day. Dit is een intensieve training die elke training varieert. De WOD kan de ene keer bijvoorbeeld een training zijn waarbij binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk rondes van een aantal oefeningen afgerond moeten worden. De andere keer kan het weer zijn dat er een aantal oefeningen binnen een zo snel mogelijke tijd afgerond moeten worden
 4. Na de intensieve WOD is er vaak nog sprake van een cooling down, stretching of het werken aan de mobiliteit.

Voorbeelden WOD:

Naam
Oefeningen
Doel
Cindy: 20 minuten 5 pull ups, 10 push-ups en 15 squats Rondes
Amanda: 9, 7 en 5 herhalingen Muscle-ups en snatches (135/95 lb.) Op tijd
Helen: 3 rondes 400 meter rennen 21 kettlebell swings en 12 Pull-ups Op tijd

Hierboven worden drie bekende WOD’s weergegeven die zijn opgesteld door de officiële CrossFit organisatie en die door mensen wereldwijd beoefend worden. Zoals er hier te zien is, wordt er in de Crossfit WOD’s gebruik gemaakt van Functional Movements, zijn de trainingen Constantly Varied en moeten ze worden uitgevoerd in High Intensity.

High Intensity

CrossFit wordt in tegenstelling met normale sportscholen vaak in groepsverband gegeven. Iedereen doet dus dezelfde training (WOD) en dit brengt een leuke, sportieve competitie met zich mee. Vaak worden ook tijden en het aantal rondes van bepaalde WOD’s bijgehouden om te kijken wie er de beste is, en natuurlijk om jezelf de volgende keer te verbeteren. Deze manier van trainen zorgt ervoor dat CrossFit boxen vaak een hechte gemeenschap zijn. Hiernaast  is het vaak ook nog mogelijk om privé trainingen te krijgen in CrossFit.

Het doel van CrossFit

De tien algemene fysieke vaardigheden zijn erg belangrijk in CrossFit:

 1. Kracht
 2. Power
 3. Snelheid
 4. Uithoudingsvermogen
 5. Stamina
 6. Balans
 7. Coördinatie
 8. Behendigheid
 9. Nauwkeurigheid
 10. Flexibiliteit

Tijdens CrossFit trainingen wordt er aan deze kenmerken gewerkt, de belangrijkste kenmerken waaraan veel gewerkt wordt zijn kracht en uithoudingsvermogen, maar ook de andere genoemde kenmerken zijn niet te missen.

Mensen kunnen om verschillende redenen aan CrossFit doen, om overgewicht te verliezen, om  fitter te worden, om sterker te worden, om beter te worden in haar/zijn sport en ga zo maar door. Iedereen kan bij CrossFit terecht. Andere redenen om aan CrossFit te doen zijn om zelfverzekerder te worden, wat energie kwijt te raken, mensen te leren kennen etc. Maar CrossFit is meer dan dat, het is voor vele mensen een levensstijl geworden dat meer is dan alleen sporten. CrossFit staat voor fitheid, gezondheid, harmonie, vriendschap, competitie, uitdagingen, doorzettingsvermogen en nog veel meer.

CrossFit, Making People Better

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *